Pročitajte

Novo istraživanje pokazalo: Srce muškaraca i žena različito stari!

Studija ne objašnjava uzroke tih razlika, ali bi mogla da ukaže na različite oblike srčanog zastoja kod oba pola
Vesti 21.10.2015. - 22:06h Autor: magazin.ba
Foto: Shutterstock

Studija objavljena u američkom časopisu "Radiology" ne objašnjava uzroke tih razlika, ali bi mogla da ukaže na različite oblike srčanog zastoja kod oba pola i dovede do razvoja ciljanog lečenja, smatraju ti istraživači.

 

“Naši rezultati su eklatantna demonstracija ideje prema kojoj bi srčane bolesti mogle imati različite uzroke kod muškaraca i žena, što bi zahtevalo prilagođena lečenja”, ističe Joao Lima, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins, glavni autor istraživanja.

 

Studija se sastojala u analizi IRM (slika dobijena magnetnom rezonancijom) srca gotovo 3.000 odraslih osoba između 54 i 94 godine koje ne boluju ni od kakve srčane bolesti. Praćeni su deset godina i na kraju tog razdoblja istraživači su napravili novi IRM kako bi dobili slike srca u 3D.

 

Kada lice žene počinje da stari: Prvi vidljivi znaci!

 

Foto: Shuttestock
Foto: Shuttestock

Kod oba pola leva komora smanjuje se sa godinama. Kod muškaraca studija otkriva da mišić koji okružuje tu šupljinu raste i širi se sa starenjem, dok kod žena ima tendenciju smanjivanja.

 

Širenje mišića i smanjenje volumena leve komore povećavaju opasnost od srčanog zastoja. Međutim, te opservacije sugerišu da bi se ta patologija mogla različito razvijati kod muškaraca i žena, osmatraju stručnjaci.

 

Za smanjenje te opasnosti, kardiolozi prepisuju lekove koji smanjuju širinu mišića srca i jačaju njegovu snagu. Međutim, studija daje da se nasluti da zastoj srca nema isto poreklo kod oba pola i moguće je da im ne odgovara isto lečenje.

 

Bolesti srca pogađaju više od pet miliona Amerikanaca, a manifestuju se postepenim slabljenjem srčanog mišića i njegove sposobnosti da pumpa krv.

 

Studija je pokazala da se na deset godina težina leve komore povećala za osam grama u proseku kod muškaraca, a smanjila za 1,6 grama kod žena. Kapacitet punjenja te komore smanjen je kod oba pola, ali brže kod žena.

 

Oprez, hodate po tankoj liniji: 13 činjenica koje nikad ne smeš reći ženi u menopauzi!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...