Novi zakon

Najstroža sankcija: Srbija uvodi doživotnu kaznu zatvora?

Kazna doživotnog zatvora već krajem ove jeseni mogla bi prvi put u posleratnoj istoriji Srbije da postane sastavni deo kaznenog sistema
Vesti
15:20h Autor:
Najstroža sankcija: Srbija uvodi doživotnu kaznu zatvora?
Foto: Shutterstock

Kazna doživotnog zatvora već krajem ove jeseni mogla bi prvi put u posleratnoj istoriji Srbije da postane sastavni deo kaznenog sistema, kao najstroža sankcija, koja zamenjuje smrtnu osudu.

Do sada je to bila kazna od 30 do 40 godina zatvora. Četrdesetogodišnju robiju, prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno izdržavaju 72 osuđenika.

Kako "Novosti" saznaju, posle završene javne rasprave u toku je poslednja faza usaglašavanja predloga izmena Krivičnog zakonika. Posle toga, od 24. do 26. septembra biće održan dvodnevni sastanak radne grupe, a posle njega finalni predlog izmena KZ ide prvo pred ministre, pa pred poslanike.

Presuda Evropskog suda pravde: U radne sate računaće se i put do posla!

Doživotni zatvor predviđen je za najteža krivična dela i najteže oblike teških krivičnih dela. Ne može se izreći mlađima od 21 godine, niti u slučajevima kada zakon predviđa da se kazna može ublažiti. Recimo, kada je u pitanju prekoračenje granica nužne odbrane ili bitno smanjena uračunljivost.

Osuđeni posle odležanih 25 godina, ako se u zatvoru dobro vladao, pa se očekuje da do isteka pune sankcije neće počiniti novo krivično delo, moći će da traži pomilovanje, uslovni otpust ili da bude amnestiran.

Uslovno ne može biti otpušten onaj koji je tokom izdržavanja kazne dva puta disciplinski kažnjavan ili su mu oduzete dodeljene pogodnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs