Tužna vest

Izgubio bitku za život: Preminuo Arsen Dedić

Pevač je već nekoliko dana bio priključen na aparate, a odnedavno je bio i na hemodijalizi jer su mu otkazivali bubrezi i jetra
Vesti
20:16h Autor:
Foto: Fonet

Arsen Dedić preminuo je u Zagrebu posle duge i teške bolesti u 77. godini.

 

On je pre dvadesetak dana zbog sepse primljen na intenzivnu negu Interne klinike KBC-a Zagreb nakon što mu je u Krapinskim toplicama ugrađen kuk.

 

Pevač je već nekoliko dana bio priključen na aparate, a odnedavno je bio i na hemodijalizi jer su mu otkazivali bubrezi i jetra. Sve je počelo iznenada prošle nedelje, kad mu je organizam oslabio zbog prekida krvotoka u abdomenu, javlja Jutarnji list.

 

Kantautor je na intenzivnoj nezi završio krajem jula. Ranije je u Krapinskim toplicama ugradio veštački kuk, a upala koju je dobio najverovatnije je posledica  komplikacije te operacije.

 

Napad nožem: Unuka Morgana Frimena (33) izbodena na Menhetnu

 

 

On je poslednjih desetak godina ima problema sa zdravljem. Tako mu je 2004. u Padovi presađena jetra, a pre godinu i po nezgodno je pao i tada su počeli problemi s kukom. Prema rečima supruge Gabi Novak, sve je teže hodao i bolovi su postajali sve jači. Zbog toga su lekari odlučili da ga operišu.

 

Arsenije Dedić bio je hrvatski književnik, prevodilac, pesnik i kantautor. Autor je i izvođač brojnih šansona i pobednik mnogih festivala.

 

Smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore. Osnovno određenje mu je bila muzika, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obeležio.

 

Komponovao je stihove Krleže, Cesarića i Goloba. Njegove pesme su prevođene i obrađivane od strane mnogih izvođača, a za mnoge je pisao (Gabi Novak, klape, Ibrica Jusić). Veliki deo njegovog opusa čini muzika za TV, film i pozorište. Bio je član Hrvatskog društva kompozitora kao i Hrvatskog društva pisaca.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...