Igranje sa životom

Budvanski rulet: U Rafailovićima ulovljena najotrovnija riba na svetu!

Smeju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu
Vesti
18:20h Autor:
Budvanski rulet: U Rafailovićima ulovljena najotrovnija riba na svetu!
Foto: Profimedia

Ribar Ilija Rafailović ulovio je, uz samu morsku obalu u Rafailovićima, nedaleko od Budve, na dubini od pet metara, odrasli primerak otrovne ribe četvorozupke, najotrovnije ribe na svetu. Ilija i njegova ćerka Anđela odmah su obavestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, koja je poznatija kao riba fugu.

Zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može imati teške posledice po čoveka.

Zabrinut kao deda, otac i stanovnik zemlje: Klimatske promene će nas ubiti!

"Otrov iz jetre, tetraodoksin, izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a glavni razlog toga jeste globalno zagrevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru - rekao je za podgoričke "Vijesti" direktor Instituta za bioogiju mora mr Mirko Đurović.

On je dodao da su okviru odlične saradnje sa kolegama iz Splita i Barija, vezano za ovu problematiku, saznali da su pojedini ulovljeni primerci bile ženke u zrelim godinama.

"To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste", rekao je Đurović.

Nole vikao na sakupljačicu loptica: Britanski mediji ga napali! (VIDEO)

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora.

Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacija, jer je reč o pogubnoj vrsti. Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama.

Interesantno je da, iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi. Smeju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja nema dovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.

Žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem. Tokom poslednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanje otrova ove vrste ribe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs