Uskoro izložba

Novosadski muzej otkupio bistu Josipa Broza Tita (FOTO)

Muzej Manual navodi da se zainteresovao za taj spomenik zbog njegove umetničke vrednosti, nostalgije i kolekcionarstva
Vesti 02.07.2015. - 13:07h Autor: Beta
Foto: Profimedia / Bista Josipa Broza Tita U Kumrovcu

Manual muzej zaboravljenih umetnosti (MFAM) iz Novog Sada otkupio je bistu Josipa Broza Tita koju je napravio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih vajara, Antun Augustinčić.

 

Bista identična onoj koja je u Kumrovcu, uskoro će biti izložena u novosadskom muzeju. Bista je napravljena 1948. godine i teška više od 400 kilograma, a kupljena je na licitaciji firme "Sinma" iz Sevojna, gde je do sada čuvana.
MFAM je taj spomenik prvobitno pokušao da otkupi 2002. godine, uz posredstvo Titovog unuka Joške Broza.

 

Detalji iz života Josipa Broza Tita: Posao državnika, postelja nezasitog ljubavnika!

 

Muzej Manual navodi da se zainteresovao za taj spomenik zbog njegove umetničke vrednosti, nostalgije i kolekcionarstva. Vlasnik Manuala Siniša Žarin prošle godine je proglašen za preduzetnika godine i nagrađen sa 20.000 eura, a nagradu je dao za kupovinu spomenika.

 

"Kupljen je i zbog ideologije i onoga šta znači za ex Yu prostor. Ovaj prelepi spomenik koji je ušao u kategoriju jednog od najlepših na svetu, gotovo sigurno su pohodili milioni Jugoslovena”, piše u saopštenju MFAM.

 

Spomenik će biti izložen u holu MFAM, koji već sada ima 150.000 predmeta iz perioda socijalizma i jedan je od posećenijih kulturnih punktova u Novom Sadu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...