U 89. godini života

Odlazak kralja bluza: B. B. King preminuo u snu

Osim što je stvarao sopstvenu muziku, bio je mentor brojnim zvezdama, među kojima i Eriku Kleptonu
Vesti
02:56h Autor:
Odlazak kralja bluza: B. B. King preminuo u snu
Foto: Reuters / Gary Hershorn

Legenda bluza B. B. King umro je u Las Vegasu u 89. godini života, objavio je njegov advokat.

Brent Brajson ispričao je za agenciju AP da je King umro mirno u snu sinoć, nešto pre 22 sata, u svom domu u Las Vegasu. Inače, nedavno je primljen u bolnicu zbog komplikacija izazvanih dijabetesom.

Kingu je tokom 1980ih dijagnostifikovan dijabetes tipa 2. U aprilu je hospitalizovan na nekoliko dana pošto je dehidrirao od bolesti. U maju je na svojoj Fejsbuk strani obkavio da prima medicinsku negu u svojoj kući.

Nekadašnji farmer uticao je na generacije muzičara svojim magičnim glasom i britkim deonicama na gitari. Svirao je na Gibsonu i od milošte ju je zvao „Lusil“.

Osim što je stvarao sopstvenu muziku, bio je mentor brojnim zvezdama, među kojima i Eriku Kleptonu. Magazin Rolling Stone stavio ga je na treće mesto liste 100 najvećih gitarista svih vremena, odmah posle Džimija Hendriksa i Dvejna Olmana.

Svoj 15. Gremi dobio je 2009. u kategoriji tradicionalnih bluz albuma za „One Kind Favor“. Poznat je i po neumornim nastupanjima tokom cele muzičke karijere. Do sedamdesetih godina života nastupao je i do 300 puta godišnje – 1956. je imao 342 nastupa.

Tokom godina razvio je jedan od najprepoznatljivijih stilova sviranja. Ponešto je pozajmio od Blajnd Lemon Džefersona, T-Bone Vokera i drugih i integrisao svoj precizan i kompleksan glas koji su ga doveli u rečnike rok muzike.

Mešao je bluz, džez, sving, pop i džamp u jedan jedinstven zvuk. Jednom je izjavio: “Kada pevam, sviram u glavi; onog trenutka kada prestanem da pevam u stvarnosti, počnem da pevam svirajući Lusil”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs