Rođendan SZO

Svetski dan zdravlja: Godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije

Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja doneta je na prvoj Skupštini SZO održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi
Vesti
14:10h Autor:
Svetski dan zdravlja: Godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije
Foto: Shutterstock

Svetski dan zdravlja obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja doneta je na prvoj Skupštini SZO održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala tu odluku.

Svetski dan zdravlja se slavi kao godišnjica osnivanja SZO, s jedne strane, ali u isto vreme organizacija koristi taj dan da bi skrenula pažnju svetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

Inače, Svetski dan zdravlja priznaju i obeležavaju mnoge vlade i nevladine organizacije zainteresovane za javno zdravlje, a među njima je i Srbija. Svake godine SZO i druge institucije organizuju različita međunarodna, regionalna i lokalna dešavanja, s fokusom na temu koju je za tu godinu preporučila SZO.

12 pravila Svetske zdravstvene organizacije za prevenciju raka!

To podrazumeva organizovanje predavanja, deljenje promotivnog materijala, medijske kampanje, edukovanje zdravstvenih i drugih radnika i pojedinaca svih uzrasta, organizovanje besplatnih pregleda i davanje saveta u domovima zdravlja, Crvenom krstu, na javnim mestima...

Svetski dan zdravlja je prvi put obeležen 1950. godine sa temom "Upoznajte svoj zdravstveni sistem", od kada pa sve do danas su u žižu interesovanja stavljani različiti problemi u skladu sa preporukama SZO.

Inače, Svestki dan zdravlja obeležen je u Sportskom centru "Olimp" na Zvezdari u nedelju, 5. aprila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs