Tužno

Poslednji oproštaj od Vlade Divljana: Prijatelji i porodica u suzama (FOTO)

Bio je muzika, bio je rokenrol, rekao je muzički urednik Sloba Konjović i dodao da je danima tražio reči koje će upotrebiti ovom tužnom prilikom, ali sve su mu izgledale slabo
Vesti
12:54h Autor:
Poslednji oproštaj od Vlade Divljana: Prijatelji i porodica u suzama (FOTO)
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Brojni poštovaoci, prijatelji i porodica danas su se na komemoraciji oprostili od poznatog muzičara Vlade Divljana, a iz Doma omladine u Beogradu su izlazili u suzama i vidno potreseni.

U čast istaknutog muzičara jugoslovenskog novog talasa njegove pesme pevali su njegovi prijatelji Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Kojić Koja i drugi.

"Bio je muzika, bio je rokenrol", rekao je muzički urednik Sloba Konjović i dodao da je danima tražio reči koje će upotrebiti ovom tužnom prilikom, ali sve su mu izgledale slabo.

"Sećam ga se u "Idolima" gde je bio pokretačka snaga, a to je bilo vreme kada je postojala perspektiva, živelo se bolje i kvalitetnije i Vlada je bio na vrhu toga", istakao je on.

Foto: Kurir / Nebojša Mandić
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Konjović je podsetio da je Divljan bio neverovatan talenat prisutan na ovim prostorima i da je obeležio odrastanje mnogih generacija.

U Domu omladine je vladala neobična tišina uprkos velikom broju ljudi koji su prisustvovali komemoraciji.

Nekadašnji frontmen beogradskog vokalno instrumentalnog benda "Idoli" i istaknuti muzičar jugoslovenskog novog talasa Vlada Divljan (1958-2015) godinama se borio sa teškom bolešću koja se poslednjih meseci pogoršala, a preminuo je 5. marta u austrijskoj prestonici.

Devedesete godine 20. veka proveo je u Australiji, od 1991. do 1997. godine živeo je u Sidneju, nakon čega se se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živeo je i radio u Beču.

Foto: Kurir / Nebojša Mandić
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Ostaće upamćen

kao sjajan muzičar koji je obeležio jugoslovensku muzičku scenu, što samostalnim radom, što sa kultnim bendom "Idoli" čiji je frontmen bio od 1980. do 1984. godine.

Sa Idolima je objavio albume "Odbrana i poslednji dani" (1982) i "Čokolada" (1983), a samostalno tri solo albuma "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), "Sve laži sveta" (2000) i "Vlada Divljan presents Die Tonzentrale" (2003). Godine 2012. objavio je album "Četiri godišnja doba" sa bendom "Ljetno kino".

Bavio se komponovanjem muzike za filmove, a svoj trag ostavio je na filmovima "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Na lepom plavom Dunavu"...

Kremacija će biti održana danas u 15 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs