Veliki praznik

Srećan Božić: Katolički vernici danas praznuju rođenje Isusa Hrista!

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista
Vesti 25.12.2014. - 10:49h Autor: Tanjug
Foto: Beta

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

 

"Život je svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne intstitucije", istakao je u božićnoj poruci i dodao da je Bozićna tajna "kamen temeljac svekolikog života i celokupne kulture, noseći stub prave civilizacije i živog humanizma".

 

Hočevar, koji je u crkvi Svetog Antuna predvodio ponoćku, poručio je i da Božić nije praznik samo nekih većih ili manjiih crkvenih, verskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje beže od ovog sveta. On je čestitao svim vernicima Božić poželevši im da ispinjeni tom svetlošću i snagom mirno započnu Novu godinu.

 

"S Božijim blagoslovom ona će sigurno biti srećna i uspešna, što od srca svima želim", rekao je Hočevar u božićnoj poruci.

 

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije. U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...