Tih odlazak

Preminula glumica Olga Savić: Po njenoj želji, vest objavljena tek nakon sahrane

Istaknuta umetnica je postala član Jugoslovenskog dramskog pozorišta još 1959. godine, a od tada je odigrala brojne uloge, stvorila na desetine likova i igrala u televizijskim dramama
Vesti 29.11.2014. - 14:27h Autor: Tanjug
Foto: Kurir

Istaknuta glumica i umetnica Olga Savić koja je četrdeset godina aktivno provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu preminula je u Beogradu u nedelju, 23. novembra, a prema njenoj želji, vest o smrti JDP objavilo je nakon sahrane.

 

Olga Savić je rođena u Loznici 23. januara 1934. godine. Završila je glumu na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Članica JDP postala je 1959. godine, iste godine odigrala je maestralno ulogu Gejl Meri u "Sabinjankama" Rastka Petrovića za koju je nagrađena Sterijinom nagradom 1960. godine.

 

U JDP je kreirala na desetine likova, od kojih je poslednja uloga bila u predstavi "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića, u režiji Nikite Milivojevića. Nekoliko puta dobila je Godišnju nagradu JDP.

 

Igrala je i u drugim pozorištima (u Ateljeu 212 Izgnanici, Nesporazum). Bavila se scenskim adaptacijama i dramatizacijama, režijom, prevodila je s ruskog i francuskog.

 

Igrala je u petnaestak televizijskih drama, adaptacija domaćih i svetskih klasika, i radila s rediteljima kao što su Slava Ravasi, Sava Mrmak, Ivan Hetrih.

 

Govorila je poeziju u društvu najboljih pesnika, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Tase Mladenovića.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...