Najveći svetski proizvođač čokolade, Barry Callebautje u 2013/2014. godini dostavio 1,7 miliona tona najpopularnije poslastice, što se smatra rastom od 11,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Proizvodnja čokolade raste, a s njom i cene, koje su se u poslednjih osam godina i više nego udvostručile. Takođe, čokolada se distribuira u sve manjim pakovanjima, a proizvođači je sve više kombinuju sa voćem, orašastim plodovima, žitaricama i keksom.

OVDE saznajte kako da napravite čokoladne korpice - servirajte dezert u činijama koje se jedu!

Ali, Huergen Stejneman, izvršni šef kompanije Barry Callebaut, ističe kako bi do 2020. godine moglo doći do "potencijalne nestašice kakaa".

devojka-jede-cokoladu.jpg
Foto: Thinkstock

"Proizvođači čokolade širom sveta bi do 2020. godine mogli pretrpjeti ozbiljne gubitke. Moguće je da dođe do nestašice kakaa zbog povećanih ekonomskih pritisaka na farme i proizvođače kakaa širom sveta. Naš posao zavisi od održivih zaliha visokokvalitetnog kakaa, a verujemo kako bi osiguravanje budućnosti kakaa moglo ležati u manjim proizvođačima" - objasnio je Stejneman.

Univerzitet traži doktora za čokoladu! Detalje saznajte OVDE.

Još jedan od faktora koji značajno uiče na smanjenje zaliha kakaa jeste i epidemija ebole u zapadnoj Africi, pogotovo ako se uzme u obzir da 70 odsto svetskih zaliha kakaa dolazi upravo iz zapadne Afrike. Sveopšti haos i trenutne restrikcije u tom području učinile su da svetska proizvodnja kakaa postane bitno smanjena.

Delimični krivac za nestašicu kakaa su i bolesti i suša, kao i sami ljudi, koji osećaju sve veću glad za slatkišima, a država koja prednjači u tome je svakako Kina.

Krivac za nestašicu kakaa, koja se očekuje 2020. godine, jeste epidemija Ebole, jer 70 odsto zaliha dolazi iz zapadne Afrike, ali i ljudi koji imaju sve veću potrebu za slatkišima