Neverovatno

Loša vest za ljubitelje čokolade: Očekuje se nestašica omiljene poslastice!

Krivac za nestašicu kakaa, koja se očekuje 2020. godine, jeste epidemija Ebole, jer 70 odsto zaliha dolazi iz zapadne Afrike, ali i ljudi koji imaju sve veću potrebu za slatkišima
Vesti 17.11.2014. - 21:40h
Foto: Thinkstock

Najveći svetski proizvođač čokolade, Barry Callebaut je u 2013/2014. godini dostavio 1,7 miliona tona najpopularnije poslastice, što se smatra rastom od 11,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Proizvodnja čokolade raste, a s njom i cene, koje su se u poslednjih osam godina i više nego udvostručile. Takođe, čokolada se distribuira u sve manjim pakovanjima, a proizvođači je sve više kombinuju sa voćem, orašastim plodovima, žitaricama i keksom.

 

OVDE saznajte kako da napravite čokoladne korpice - servirajte dezert u činijama koje se jedu!

 

Ali, Huergen Stejneman, izvršni šef kompanije Barry Callebaut, ističe kako bi do 2020. godine moglo doći do "potencijalne nestašice kakaa".

 

"Proizvođači čokolade širom sveta bi do 2020. godine mogli pretrpjeti ozbiljne gubitke. Moguće je da dođe do nestašice kakaa zbog povećanih ekonomskih pritisaka na farme i proizvođače kakaa širom sveta. Naš posao zavisi od održivih zaliha visokokvalitetnog kakaa, a verujemo kako bi osiguravanje budućnosti kakaa moglo ležati u manjim proizvođačima" - objasnio je Stejneman.

 

Univerzitet traži doktora za čokoladu! Detalje saznajte OVDE.

 

Još jedan od faktora koji značajno uiče na smanjenje zaliha kakaa jeste i epidemija ebole u zapadnoj Africi, pogotovo ako se uzme u obzir da 70 odsto svetskih zaliha kakaa dolazi upravo iz zapadne Afrike. Sveopšti haos i trenutne restrikcije u tom području učinile su da svetska proizvodnja kakaa postane bitno smanjena.

 

Delimični krivac za nestašicu kakaa su i bolesti i suša, kao i sami ljudi, koji osećaju sve veću glad za slatkišima, a država koja prednjači u tome je svakako Kina.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...