Kompozitor koji je obeležio muzičku istoriju Srbije

100 godina od smrti čuvenog kompozitora Stevana Mokranjca

Njegove kompozicije odlikuje izvanredan, umnogome neprevazidjen, smisao za umetničku obradu narodnih pesama, pri čemu su rukoveti vrhunski domet naše muzike
Vesti
20:06h Autor:
100 godina od smrti čuvenog kompozitora Stevana Mokranjca
Foto: Wikipedia

Čuveni srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac umro je 28. septembra 1914. godine, ostavljajući za sobom brojna dela koja su obeležila muzičku istoriju Srbije.

Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva i član Srpske kraljevske akademije. Muziku je studirao na Velikoj školi u Beogradu i na konzervatorijumima u Minhenu, Rimu i Lajpcigu, a po povratku u otadžbinu osnovao je Srpsku muzičku školu i Beogradski gudački kvartet.

Njegove kompozicije odlikuje izvanredan, umnogome neprevazidjen, smisao za umetničku obradu narodnih pesama, pri čemu su rukoveti vrhunski domet naše muzike, a crkvena pojanja nesumnjivo medju najistaknutijim delima celokupnog pravoslavnog bogosluženja. Napisao je i više muzikoloških studija.

Njegova najpoznatija dela su: petnaest "Rukoveti", "Primorski napevi", "Kozar", solo pesma "Lem-Edim", scenska muzika za "Ivkovu slavu", crkvena muzika "Opelo", "Akatist Bogorodici", "Liturgija".

Kuća Stevana Stojanovića Mokranjca
Kuća Stevana Stojanovića Mokranjca

U Hramu svetog Save na Vračaru jutros je održana liturgija i parastos povodom stogodišnjice smrti Mokranjca.

Pozivu patrijarha Irineja odazvalo se čak 50 horova iz Srbije i regiona, navodi se na sajtu SPC. Združenim horom od više od 1.000 pevača

http://www.youtube.com/watch?v=6ca4uvWBDpE

"Na dan kada je pre tačno 100 godina umro Stevan Mokranjac, pruža se jedinstvena prilika da se u našem najvećem hramu čuju remek dela srpske duhovne muzike u izvođenju do sada neviđenog broja pevača", naveli su iz SPC.

Povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), Kulturni centar Beograda, Mokranjčeva zadužbina i Zadužbina Ilije M. Kolarca, uz podršku Grada Beograda, ovog vikenda, 27. i 28. septembra organizuju manifestaciju "Osu se nebo zvezdama" koja se održava u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs