Sećanje

Trideset godina od odlaska Duška Radovića: Njegovi legendarni aforizmi i dalje žive!

Dajte mi dobro dete, pa da vidite kakav sam ja otac. Kad je neko glup, ne možete mu to ni dokazati - samo su neke od genijalnih reči čuvenog pesnika, novinara i aforističara
Vesti
07:24h Autor:
Trideset godina od odlaska Duška Radovića: Njegovi legendarni aforizmi i dalje žive!
Foto: Printscreen / Youtube

Navršava se tačno tri decenije od 16. avgusta 1984, kada je preminuo čuveni pesnik za decu, aforističar i novinar Duško Radović. Bio je urednik Programa za decu Radio Beograda i Programa za decu TV Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine urednik Studija B.

Godinama je budio Beograđane kao voditelj kultne emisije Studija B "Beograde, dobro jutro". Radović je rođen 29. novembra 1922. u Nišu, školovao se u Subotici i Beogradu. Prvu knjigu "Kapetan Džon Piplfoks" objavio je 1953, čuvenu dečju seriju "Na slovo, na slovo" TV Beograd je emitovao od 1963. do 1965. godine, tada u crno-beloj tehnici.

Pamti se i TV serija "Če, tragedija koja traje", koju je Radović napisao sa Matijom Bećkovićem. Nisu zaboravljeni mnogi njegovi aforizmi:

- Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.

- Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.

- Kad je neko glup, ne možete mu to ni dokazati.

- Ko nema u glavi ima u nogama, ko nema u nogama ima u banci, ko nema u banci ima nešto u Grockoj, ko nema ni u Grockoj – naći će mu se nešto u mokraći. Niko baš nije da nema nigde i ništa.

- Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.

- U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta: kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pametan celog života.

- Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu.

- Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo.

- Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena.

- Dajte mi dobro dete pa da vidite kakav sam ja otac.

- Ako ne možete da nađete izlaz iz ove situacije, promenite situaciju.

Kada se u Beogradu poslednjih godina sklapa građanski brak matičar, umesto kao nekad izvode iz zakonika, čita Duškove aforističke poruke. Njegova dela su prevođena na više svetskih i drugih značajnih jezika, a bio je dobitnik najuglednijih srpskih književnih i drugih nagrada: Nagrade Zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja.

Dobio je i Sedmojulsku nagradu i diplomu Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen. Dečje pozorište u Beogradu, nosi njegovo ime. Spomen biste Dušku Radoviću su postavljene u Beogradu ispred zgrade Beograđanke s koje je, iz Radija Studio B, aforizmima budio ovaj grad, i u rodnom Nišu. Njegovim imenom nazvane su ulica u Beogradu (Zvezdara, Mirijevo), u Nišu (Medijana), u Novom Sadu (Petrovaradin).

U Beogradu, oko Savskog jezera na Adi Ciganliji, krajem novembra se održava atletska trka "Sećanje na Duška Radovića".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs