Kontroverzni projekat

U Njujorku zgrada sa posebnim ulazom za bogate i siromašne!

Stanari sa plićim džepom moćiće da iznajme garsonjere i dvosobne stanove između drugog i šestog sprata po ceni od 845 do 1.099 dolara
Vesti
13:26h Autor:
Foto: Thinkstock

Njujorške vlasti su odobrile kontroverzni projekat jedne građevinske firme koja planira da na zgradi koju podiže napravi zasebne ulaze za bogate i siromašne stanareStanovaće zajedno na istoj adresi, ali neće ulaziti kroz ista vrata.

 

Kompanija Ekstel namerava da sagradi 33-spratnicu na Menhetnu, nedaleko od Central parka i reke Hadson, u koju će stanari, u zavisnosti od dubine džepa, ulaziti na velika, glavna vrata ili na sporedna, do koje se dolazi iz male, skrivene ulice.

 

Prema američkim propisima gradnje, velike stambene jedinice se mogu graditi samo ukoliko je u njima predviđen i jedan broj socijalnih stanova.

 

Zgrada Ekstela imaće 219 stambenih jedinica, od kojih 55 socijalnih.

 

Stanari sa plićim džepom moćiće da iznajme garsonjere i dvosobne stanove između drugog i šestog sprata po ceni od 845 do 1.099 dolara.

 

Oni, pak, koji nemaju problema s novcem, moraće da se povinuju tržišnoj ceni koja dostiže 1.000 dolara po metru kvadratnom.

 

"Vrata za siromašne" nije novina. Nekoliko zgrada u Njujorku već imaju zasebne ulaze za vlasnike i podstanare koji obično nemaju dozvolu da koriste neke pogodnosti kao što su bazen i fitnes sala.

 

Predstavnik Menhetna je obećao da će ubuduće slični projekti biti zabranjeni jer, kao je izjavio Njujork postu, "favorizuju diskriminaciju među Amerikancima".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...