PREMA STAROM PREDANJU: Ako na Malu Gospojinu pada kiša, evo kakva nas zima čeka

Danas proslavljamo veliki praznik rođenja presvete Bogorodice u narodu poznat kao Mala Gospojina

Vesti
Autor:
PREMA STAROM PREDANJU: Ako na Malu Gospojinu pada kiša, evo kakva nas zima čeka
Foto: Shutterstock

Praznik posvećen presvetoj Bogorodici je svetkovina koja je u kalendaru obeležena crvenim slovom, te se stoga strogo poštuje. Staro predanje za ovaj dan veže niz običaja koji su uglavnom skoncentrisani na post i molitvu.

Na Malu Gospojinu posebno žene ne bi trebalo da rade teške fizičke poslove, jer ovaj dan valja odvojiti za mir i molitvu.

Nekada je Mala Gospojina označavala vreme kada se počinje sa jesenjim oranjem i setvom. Veruje se da lepo vreme na ovaj praznik najavljuje vedru jesen i suvu zimu.

Crkva, Vera, Molitva, Krst
foto: Shutterstock

A staro predanje tvrdi da kiša na Malu Gospojinu "donosi" oštru i hladnu zimu.

Često se za Malu Gospojinu kaže da je veseo praznik jer su jesenje svadbe obično počinjale od ovog datuma, posebno jer se verovalo da će ugovaranje braka na Malu Gospojinu doneti mladencima poseban blagoslov.

Pored toga mnogi slave Malu Gospojinu kao krsnu slavu, a održavaju se i brojni vašari i sabori, u čast Bogorodice, pa bi trebalo lepo da se sredite i obučete.

Prema starom narodnom verovanju, lekovito bilje koje se sakupi između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, ali se od danas više ne ide u šumu, jer napolje izlaze zveri i i priroda se sprema za zimu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs