NAGRADA OTIŠLA U PRAVE RUKE!

ZAVRŠEN 15. KUSTENDORF U DRVENGRADU: Glumačka legenda dobila "Drvo života"! (FOTO)

Priznanje otišlo u prave ruke!

Vesti
15:55h Autor:
ZAVRŠEN 15. KUSTENDORF U DRVENGRADU: Glumačka legenda dobila "Drvo života"! (FOTO)
Foto: Profimedia

Sinoć je završen 15. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” u Drvengradu, u Mokroj gori.

Prvu nagradu Zlatno jaje dobio je ruski kratki film “Vedro nebo”, reditelja Andreja Zamoskovnija i scenariste Igora Coja.

Srebrno jaje osvojio je film „Nemački kvalitet kolege“ reditelja Janisa Aleksandera Kiefera iz Nemačke, a Bronzano jaje dodeljeno je za ostvarenje „Ludi Ples“ reditelja Vanje Viktora iz Švajcarske.

Specijalnu nagradu festivala dobila je Veronika Ečegi iz Španije za film "Vučicin totem", a nagradu "Filko Filač" za kameru dobio je film "Beskorisni operski pevači" Paola Serete de Ene iz Danske.

Nagrade je uručio osnivač i idejni tvorac “Kustendorfa” Emir Kusturica. Tom prilikom je ispričao susret sa književnikom Gabrijelom Garsijom Markesom u Parizu, kada ga je pitao šta najbolje izražava ideju ljudskog postojanja.

- Da li je to Bog, nadsila, svemir, kosmos? Gledao me je dugo dok sam nabrajao sve te obrazovne opsesije i rekao mi je: "Najbolje je izražava zlatno jaje" Zato ga dodeljujemo kao glavnu nagradu – rekao je Kusturica.

Petar Božović
foto: Dragana Udovičić

Na svečanosti zatvaranja festivala, nagrada "Drvo života" za životno delo glumcu Petru Božoviću. Reditelj je rekao da Božovića zna 42 godine, i da nikada nije igrao u njegovim filmovima, ali da se nada da hoće.

- Drvo života ću čuvati. Drvetu je potrebna nega i voda. Koristiću izvanrednu francusku reč "voda života" i trudiću se da drvo života njom zalivam. "Voda života" je rakija – rekao je između ostalog glumac zahvalivši se na nagradi i publici koja ga je sa ovacijama na nogama dugo pozdravljala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs