SAZNAJTE VIŠE

TOPLO PROLEĆE NA BALKANU, ALI OČEKUJE NAS MRAZ U MAJU: Dugoročna vremenska prognoza za celu Evropu!

Najpoznatiji svetski meteorološki servis AccuWeather objavio je dugoročnu prognozu za proleće za celu Evropu.

Vesti
17:58h Autor:
TOPLO PROLEĆE NA BALKANU, ALI OČEKUJE NAS MRAZ U MAJU: Dugoročna vremenska prognoza za celu Evropu!
Foto: Shutterstock

Kako navodi sajt, u martu verovatno neće biti značajne razlike u vremenskom obrascu širom Evrope u odnosu na zimske mesece , koje su karakterisale česte oluje širom severa i dugotrajna sušna razdoblja u zapadnim i središnjim delovima kontinenta.

Sever Evrope

Tokom cele zime bile su aktivne padavine u severnom delu Evrope, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i tokom proleća.

– Očekuje se da će visoki pritisak nad zapadnom i srednjom Evropom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dela kontinenta i usmeriti ih dalje na sever – najavljuju meteorolozi.

Područja od Severne Irske do Škotske i baltičkih država suočiće se s nadprosečnim padavinama, što su nekima dobre vesti s obzirom na to da je, na primer, Ujedinjeno Kraljevstvo doživelo deveti najsušniji januar od 1862. godine.

Očekuje se da će oluje na severu Europe uglavnom doneti kišu i da vetrovi neće naneti veliku štetu, kažu prognostičari.

Zabrinutost zbog suše u Španiji i Portugalu

Obilje sušnog vremena, sunca i topline očekuje se sve od Pirinejskog poluostrva do delova Francuske, Italije i Balkanskog poluostrva. Iako će vremebiti idealno za sve željne toplog proleća, meteorolozi AccuWeather – a ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija ispodprosečnih padavina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

U Španiji i Portugalu, ovo je bila jedna od najsušnijih zima dosad, a ista situacija će se nastaviti i kroz proleće.

– Suša, naročito u južnim delovima Španije i Portugala, mogla bi uzrokovati veliku devastaciju uroda maslina – upozoravaju meteorolozi.

– Mogli bismo videti delove Španije i Portugala na 3 do 5 stepena iznad normale, a jugozapadna Francuska bi ovog proleća mogla biti 2 do 3 °C iznad normale – ističu.

Prognostičari kažu da područja dalje na istoku, uključujući Grčku i Italiju, ne treba da budu jače zabrinuta zbog suše.

Oluje u Francuskoj i Poljskoj

Središte kontinenta može očekivati ​​prilično umereno proleće, kažu prognostičari, bez naročito dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će padavine u severnoj Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Na ovom području imaćemo periode oluje koja će trajati možda pet dana, ali i duža sušna razdoblja. Prognostičari najavljuju i moguće jake grmljavinske oluje i poplave u Francuskoj i Poljskoj, naročito u aprilu i maju.

Mraz u maju

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasnije proleće mogle zahvatiti jake oluje sa grmljavinom.

Verovatno će biti povećana opasnost od oluja tokom maja u ovom području, budući da se hladan zrak iznad Ukrajine sudara s blagim uslovima na zapadu, napominju prognostičari.

Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme što bi moglo dovesti do mraza u delovima Balkana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs