Prognoza

METEOROLOG MARKO ČUBRILO: Do 4. marta hladno i sa snegom, a od 8. marta proleće!

Kakvo nas vreme očekuje u martu?

Vesti
Autor:
METEOROLOG MARKO ČUBRILO: Do 4. marta hladno i sa snegom, a od 8. marta proleće!
Foto: Kurir/Ana Paunković

U ponedeljak relativno hladno ponegde uz padavine, slab sneg mestimično i ispod 500 metara nadmorske visine. Do 4. marta suvo i prohladno uz hladna jutra, a već 5. marta moguće prolazno pogoršanje i manje zahlađenje, najavljuje u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi meteorolog Marko Čubrilo.

Kako će još malo zahladiti osim prolazne kiše, oblasti ispod 500mnv mogu očekivati u pojavu susnežice i snega ali se zbog slabih padavina i temperatura iznad nule akumulacija ne očekuje. Planinski deo regiona, posebno planinski delovi okrenuti na sever imaće nešto konkretrniji sneg, posebno preko 800 metara nadmorske visine i tamo će lokalno doći do povećanja snežnog pokrivača za oko 10 centimetara. Duvaće umeren i pojačan severni vetar, a duž Jadrana jaka i olujna bura. Ponegde može biti i pljuskova snega sa gradom.

Dnevni maksimum od +1 do +6 stepeni Celzijusa. Uveče nad većim delom regiona prestanak padavina, dok se nad višim planinama povremen seng očekuje do utorka pre podne.

Sredinom nedelje suvo uz hladna jutra i pojavu mrazeva koji bi se u nizijama uglavnom kretali od -6 do -1, a u višim predelima ponegde i oko -15 stepeni Celzijusa. Tokom dana suvo ali prohladno uz dnevni maksimum od +6 do +10 stepeni Celzijusa.

Oko 04. marta je moguće prolazno naoblačenje uz slabu kišu u nižim i slab sneg preko 800 metara nadmorske visine. Vetar će na kratko biti jak, severozapadni, a dnevni maksimum bi bio u manjem padu i trebao bi se kretati od +3 do +8 stepeni Celziusa.

Posle 08. marta trenutno jača signal za moguće otopljenje uz ponovno razvijanje snažnih ciklona nad Atlantikom i povlačenje anticiklona nad naš deo Evrope uz pokretanje toplog, jugozapadng, strujanja iz Mediterana. U tom slučaju maksimumi bi oko 12. marta mogli dostizati i +18 stepeni Celzijusa ponegde.

Naredni dani i dalje relativno hladni, sredinom nedelje moguća pojava malo jačih jutarnjih mrazeva, dok je posle 10. marta moguće otopljenje, ističe Čubrilo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs