SZO: Ove godine moguć kraj pandemije!

Sve je sada na lekovima i vakcinama

Vesti
Autor:
SZO: Ove godine moguć kraj pandemije!
Foto: Shutterstock

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je da bi pandemija koronavirusa mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo reše problemi u dostupnosti vakcina i lekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svetski ekonomski forum, doktor Rajan je poručio da “virus možda nikada neće nestati” jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju deo ekosistema”, prenosi agencija AP.

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ukoliko se urade stvari o kojima je već diskutovano.

SZO je ocenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv koronavirusa između bogatih i siromašnih zemalja i navela da je to “moralni neuspeh”.

Kako navodi AP, manje od 10 odsto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

“Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju naše populacije, ali tako da niko ne mora da umre”, rekao je Rajan.

Ukazao je da je “nesreću” izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne koronavirus.

Endemsko ne znači i da je dobro

Rajan se takođe uključio u debatu o tome da li koronavirus treba smatrati endemskom bolešću.

“Endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi. Endemsko samo po sebi ne znači dobro. Endemsko samo znači da je tu zauvek”, poručio je Rajan.

Zvaničnici javnog zdravlja upozorili su da je malo verovatno da će korona virus biti iskorenjen i tvrde da će i dalje nastaviti da ubija ljude, iako na mnogo nižim nivoima, čak i nakon što postane endemski.

Glavni američki infektolog Entoni Fauči smatra da bi s omikron sojem koronavirusa mogla biti okončana pandemija koja traje već dve godine. Podsetio je na opasnost koja bi to mogla onemogućiti.

Ocenio je da je još rano govoriti da li će pandemija zaista uskoro biti završena, ali se nada da će se to desiti. Ako se to desi, uslediće endemija ili to da koronavirusom više neće biti zaražen znatno veliki broj ljudi.

Fauči je u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) podsetio da bi upravo velika zaraznost omikron soja, čiji su simptomi blaži, mogla ubrzati završetak pandemije. Naglasio je da bi završetak mogla onemogućiti eventualna pojava novih varijanti ovog virusa.

Smatra da pojava omikrona neće značiti i potpuni nestanak koronavirusa, odnosno konačnu pobedu nad njim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs