TUGA

ČUVENA GLUMICA BETI VAJT PREMINULA UOČI SVOG 100. ROĐENDANA

Vajt je umrla u svom domu u 31. decembra ujutru, samo dve nedelje pre nego što je trebalo da proslavi 100. rođendan

Vesti
10:29h Autor:
ČUVENA GLUMICA BETI VAJT PREMINULA UOČI SVOG 100. ROĐENDANA
Foto: AP / Evan Agostini

Zvezda serije Zlatne devojke, Meri Tajler Mur šou i filmova Lejk Plesid i Ponuda karijeru je počela još 1939. godine i od tada je jedna od omiljenih američkih televizijskih ličnosti. Igrala je u 115 televizijskih serija i filmova.

Vajt je umrla u svom domu u 31. decembra ujutru, samo dve nedelje pre nego što je trebalo da proslavi 100. rođendan. Njen agent Džef Vitjas rekao je magazinu Pipl: „Iako je Beti uskoro trebalo da napuni 100 godina, mislio sam da će živeti zauvek“.

Beti Vajt je imala uspešnu karijeru više od osam decenija. Osvojila je osam Emi nagrada, jednu Gremi i tri nagrade Udruženja glumaca. Smatrana televizijskim pionirom, otvorila je vrata ne samo sebi, već i mnogim drugim ženama koje su sanjale da uđu u ovu industriju.

Rođena u Ouklandu, u državi Ilinois, 1922. godine, Vajt je započela svoju karijeru 1939. pevajući skraćenu verziju Vesele udovice Franca Lehara u eksperimentalnom televizijskom prenosu.

Posle Drugog svetskog rata, tokom kojeg je radila u Američkoj ženskoj dobrovoljnoj službi, Vajt je našla posao na radiju, i davala je glasove za radio reklame.

Bila je ko-voditelj tok šou programa Holivud na televiziji od 1949. do 1953. godine. Nakon što je njen ko-voditelj, Al Džarvis dao ostavku, Vajt je nastavila sama da vodi emisiju i tako je postala, prva žena voditelj televizijske emisije.

Beti Vajt
foto: Profimedia

Njen tok-šou, Beti Vajt šou, premijerno je prikazan na En-Bi-Siju 1954. godine. Takođe, počela je da glumi i producira televizijsku emisiju Život sa Elizabet, u vreme kada su sitkomi bili relatino nov televizijski format. To joj je omogućilo da postane jedna od nekolicine žena koje su imale punu kreativnu kontrolu ispred i iza kamere.

Ali ulogom Sju En Nivens u sitkomi iz sedamdesetih Meri Tajler Mur šou, Beti Vajt je učvrstila svoju poziciju. A ulogom Rouz u popularnom sitkomu iz osamdesetih Zlatne devojke, učvrstila je svoj status legendarne TV glumice.

Nekoliko minuta pošto se pojavila vest o njenoj smrti, predsednik Bajden je rekao novinarima: „To je veliki gubitak. Bila je divna dama“. Njegova supruga Džil Bajden rekla je: „Ko nije voleo Beti Vajt? Tako smo tužni zbog njene smrti“.

Beti Vajt
foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs