TESTIRANO 14.656 OSOBA

KORONA VIRUS U SRBIJI: 1.193 novozaražena, preminulo 26 pacijenata

Vesti
Autor:
KORONA VIRUS U SRBIJI: 1.193 novozaražena, preminulo 26 pacijenata
Foto: Profimedia

U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 14.656 građana od kojih je 1.193 novozaražena.

Preminulo je 26 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 100 obolela.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 14.291 građanin od kojih je 1.177 bilo novozaraženih. Preminulo je 30 pacijenata, a na respiratorima bilo 104 obolela.

Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u ministarstvu zdravlja kaže za Kurir da ne isključuje mogućnost da nove mere budu uvedene, a preporuka Ministarstva zdravlja bi bila da se do kraja januara uvede da kovid propusnice važe 24 sata.

- S obzirom da imamo i dalje dnevno preko 1.000 novozaraženih, moramo biti jako oprezni, naročito sada, s obzirom na brzinu širenja omikron soja. Ovde nije samo u pitanju Nova godina, već i proslava katoličkog i našeg Božića, a onda i srpske Nove godine. To znači da ćemo sve do 20. januara imati velike epidemiološke rizike. U utorak je zakazan krizni štab i sigurno je da će kolege razgovarati o svemu što može da se primeni u ovom trenutku, kao i o tome da li se treba strpiti i Novu godinu još ove godine proslaviti u krugu porodice. Što se tiče ministarstva zdravlja, kovid propusnice koje važe 24 sata bi, u ovom periodu naleta omikrona, bile preporučljive, ali, krizni štab je taj koji donosi preporuke, a vlada odluke - kaže dr Đerlek i dodaje da koliko god da stručnjaci navode da omikron soj daje slabiju kliničku sliku i da je smrtnost manja, to još uvek nije naučno dokazano na velikim uzorcima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs