odluka

NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA: Za putnike iz OVIH zemalja važe OVA pravila! Školski raspust od 31. decembra!

Završena je sednica kriznog štaba za borbu protiv epidemije zarazne bolesti kovid-19 na kojoj je trebala da se donese i odluka o početku zimskog raspusta.

Vesti
NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA: Za putnike iz OVIH zemalja važe OVA pravila! Školski raspust od 31. decembra!
Foto: PrintscreenKurirTV

Kada je u pitanju školski raspust, nema promena, on je od 31. 12 do 24. 01, rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Za putnike koji dolaze iz sledećih zemalja: Južna Afrika, Malavi, Bocvana, Monzambik, Zimbabve, Lesoto i Namibija važiće sledeće mere. Svi putnici koji dolaze iz ovih zemalja na samom aerodormu će morati da rade PCR test, ukoliko su negativni moraće da budu u karantinu 14 dana, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan PCR test. Ukoliko su pozitivni biće prebačeni u odgovarajaću kovid bolnicu - rekla je doktorka Darija Kisić.

Govoreći o zemljama u našem okruženju i omikron soju, Kisić je navela da svi putnici u međunarodnom saobraćaju treba da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test, a ako nemaju moraju u izolaciju koja može biti prekinuta ako se dobije negativan PCR test.

Kovid propusnice po starom

Na pitanje novinara da li je bilo reči o kovid propusnicama Kisić Tepavčević je rekla da bilo kakvo ograničenje u vremenskom intervalu nije potpuna mera. One će kao i do sada važiti od 20.sati

- Vide se efekti mera u našoj zemlji, pa je značajno porastao broj vakcinisanih. Imamo dosta povoljniju epidemiološku situaciju te nije doneta mera o proširenju delovanja kovid propusnica - kazala je ona.

Kisić se osvrnula i na Novu godinu ponovivši da treba da se uzdržimo od proslava na kakve smo navikli. Treba da pođemo od sebe da utičemo na ljude koji se do sada nisu vakcinisali. Ukoliko se stvore takvi uslovi biće moguća slavlja. Mora svako od nas da učini sve, jer jedino ujedinjeni možemo da učinimo sve - istakla je dr Kisić.

Omikron nije baš tako strašan

- Nadali smo se da će virus nestati sam od sebe i kako vreme prolazi, sve je manja verovatnoća da će se to desiti. Bilo kakve striktne mere nisu održive. Za bilo koju vrstu okupljanja, proslava, treba da vodimo računa da i mi i naša okolina budemo zaštićeni - objasnila je dr Kisić.

Ona je govoreći o omikron soju rekla da za korona viruse nije bila specifična antigenska mutacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs