Strpite se, čuvajte se

PROFESOR KOČOVIĆ IZRAČUNAO: Evo kada će se završiti aktuelni talas korona virusa u Srbiji!

Kočović kaže da je najgore prošlo i da je pik broja novozaraženih za nama

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Profesor informatike Petar Kočović prognozirao je uz pomoć svog matematičkog modela da će mogući broj novozaraženih na dnevnom nivou u ovom talasu epidemije korona virusa biti viši od 7.400!

Nakon što je neslavna prognoza ostvarena, Kočović kaže da je najgore prošlo i da je pik za nama. Navodi i da se uprkos visokim brojkama, najviša je inače zabeležena u utorak, beleži i blag pad u broju zaraženih, a procenjuje i kraj talasa koji se pomerio na 18. decembar.

- Pik je jedna tačka, jedan dan, to je tačka posle koje se kreće u pad - rekao je profesor Kočović.

Navodi da je pik dosegnut i da smo već sedam dana u padu.

- Matematički pik je bio 23. septembra. Tada smo imali 6.480 obolelih - kazao je profesor.

Dodaje da je bez obzira na rekordni broj novozaraženih, zabeležen pre dva dana, kriva pokazala blagi pad.

- Računajući od pretprošlog petka do prošle nedelje imali smo pad koji je veći od očekivanog broja zaraženih u ovoj fazi. Poslednji brojevi su možda posledica realne zaraze, a možda i toga što za vikend nisu ubeležili sve pa se to prelilo na ponedeljak i utorak - rekao je Kočović navodeći da oboleli rezultate dobijaju tokom dana, ali da u pojedinim mestima statistika kasni.

O brojkama koje su nadvisile prošlogodišnji rekord po broju zaraženih kaže da su neprijatno iznenađenje, a ujedno ocenjuje da su opšta očekivanja da pad bude nagliji što nažalost nije slučaj.

Podsetimo, najveći broj novozaraženih zabeležen je u utorak sa 8.467 pozitivnih. To je ujedno najveći broj novozaraženih u danu od početka epidemije korona virusa u Srbiji od marta 2020. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...