U ČAST NAJVEĆEM MUZIČKOM TAKMIČENJU

ISLAND U AVGUSTU DOBIJA MUZEJ EVROVIZIJE

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Ideja da se Pesmi Evrovizije na ovaj način ukaže čast potekla je nakon velikog uspeha Netfliksovog filma Pesma Evrovizije: Priča vatrene sage pa dileme oko lokacije nije bilo - muzej je u Husaviku, piše RTS.

Osnivač i direktor Muzeja istraživanja u Husaviku, Orligur Hnefil Orligson, na ideju o muzeju koji bi bio posvećen Evrosongu došao je nakon što je video kako je ovaj film uticao na ljude.

Film Vila Farela već godinu i po privlači brojne posetioce u mali grad na Islandu, a Orligur se nada da će otvaranjem još jednog mesta koje će pohoditi turisti uspeti da udahne život zajednici koja je propatila dosta tokom pandemije koronavirusa.

"Posle objavljivanja filma, tim koji stoji iza Muzeja istraživanja i ja počeli smo da tražimo načine kako da iskoristimo ovu neverovatnu priliku za revitalizaciju grada i njegovog turizma nakon ogromnog zastoja izazvanog pandemijom", navodi Orligur.

Evrovizija
foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, tim je od tada počeo da sarađuje sa RUV-om – islandskim javnim servisom, članom EBU, kao i sa zvaničnim tamošnjim klubom obožavalaca Evrosonga, kako bi u Husaviku bio osnovan privremeni muzej posvećen popularnom muzičkom takmičenju.

"Takođe, sastali smo se sa predstavnicima muzeja posvećenom grupi ABBA u Stokholmu i od jula 2020. godine smo u kontaktu sa Evropskom unijom emitera koja je pokazala interesovanje da pomogne da se projekat ostvari", objašnjava Orligur.

Muzej će bitiSmešten pored Ja-Ja ding dong bara, kafea koji je je nazvan po hit numeri iz filma, a oni koji ga posete će moći da se oprobaju i u karaokama.

Sam film neće biti u fokusu postavke muzeja. Posetioci će moći da vide istoriju samog Evrosonga, kao i islandskog kvalifikacionog takmičenja za nacionalnog predstavnika na Pesmi Evrovizije, festivala Songkepnin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...