ROĐENDAN NIKOLE TESLE

SRBIJA SLAVI DAN NAUKE: Danas je 165. godišnjica rođenja Nikole Tesle!

rođendan Nikole Tesle, 10. jul, obeležava kao nacionalni dan nauke

Vesti
12:07h Autor:
SRBIJA SLAVI DAN NAUKE: Danas je 165. godišnjica rođenja Nikole Tesle!
Foto: Profimedia

Povodom 165. godišnjice Teslinog rođenja otvorena je izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU i organizovan je okrugli sto sa temom "Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera".

U 18.30 u PTT muzeju u Beogradu biće održana tribina "Kultura putem pošte", o temi "Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi" govoriće dr Predrag Milosavljević. ; Beogradski Muzej Nikole Tesle, po tradiciji na Teslin rodjendan, danas će besplatno moći da obidju svi zainteresovani posetioci. ; ; Gradska opština Zemun 10. jul obeležava kao "Teslin dan" čime se pridružila svetskim gradovima ;Filadelfiji, Njujorku, Nijagara Folsu, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Pertu. ; U Kuli na Gardošu, priredjena je izložba "Teslina istraživanja u Koloradu Springsu" autora Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa. ;Dokumenta koja su korišćena za izložbu su deo kolekcije beogradskog Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke "Pajks Pink" iz Kolorado Springsa.

Koncert "Zemunu s ljubavlju" u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, s početkom 18 sati održaće izvorne pevačke grupe iz Krajine i iz Srema, pisci i pesnici. ; ; Uspomenu na velikog američkog i svetskog naučnika srpskog porekla, rodjenog na području današnje Republike Hrvatske, već godinama čuva i mesto Jabuka kod Pančeva.

Od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, zakonskom odlukom, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle. Najzaslužniji za to je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan.

Godišnja nagrada za pronalazače u Hrvatskoj nosi Teslino ime, kao i državna nagrada za nauku.

Nikola Tesla, pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike i naučnik svetskog glasa, rodjen je 10. jula 1856, ;u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije (od 1848. Karlovačke patrijaršije) Milutina Tesle i protinice Djuke, rodjene Mandić.

Mesto Smiljan, danas u Ličko-senjskoj županiji u Hrvatskoj, u vreme Nikolinog rodjenja pripadalo je Vojnoj Krajini, delu Austrougarskog Carstva, koje je nekoliko godina ranije, ;1849. godine, proglašeno "posebnom krunskom zemljom Habsburške Monarhije".

Tesla se školovao u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.

Od 1884. do smrti 1943. živeo je u SAD. Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, medju kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs