Na dnu svetske liste

Somalija najgora zemlja na svetu za majke, Finska najbolja!

Fondacija je uporedila podatke o zdravlju majki, smrtnosni dece, obrazovanju i prihodima i političkom statusu žena iz 178 zemalja
Vesti
11:26h Autor:
Somalija najgora zemlja na svetu za majke, Finska najbolja!
Foto: Thinkstock

Somalija je najgora zemlja na svetu za majke, navodi se u izveštaju fondacije Save the Children koja je pozvala na veću zaštitu majki i dece u oblastima pogođenim krizom.

Fondacija procenjuje da svakog dana u svetu umre oko 800 majki i 18.000 dece i to mahom od uzroka koji su mogli da se spreče.

U godišnjem izveštaju pod naslovom "Spasite majke sveta" navodi se da je pronalaženje načina da se ispune zdravstvene i prehrambene potrebe ugroženih grupa stanovništva od naročitog značaja u humanitarnim krizama.

Gotovo trećina dečjih smrti zabeležena je u zapadnoj i centralnoj Africi, dok trećina umre u južnoj Aziji.

Fondacija je uporedila podatke o zdravlju majki, smrtnosni dece, obrazovanju i prihodima i političkom statusu žena iz 178 zemalja. Somalija je na samom dnu svetske liste. Nešto "bolje" su Demokratska republika Kongo, Niger, Mali i Gvineja Bisao.

"Nije iznenađujuće što u 10 najgorih zemalja na svetu za majke postoji nedavna istorija oružanih sukoba i što je reč o krhkim državama", navela je izvršni direktor fondacije Džesmin Vajtbred.

Finska je najbolja zemlja na svetu za majke. Potom slede Norveška, Švedska, Island i Holandija. Kada je reč o ne-evropskim zemljama Australija je na najboljem - 9. mestu, Singapur (15) i Novi Zeland (17). SAD su na 31. mestu a Kina na 61.

Najgore ne-afričke zemlje su Haiti (168), Papua Nova Gvineja (164) i Jemen (162).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs