LITIJU PREDVODI PATRIJARH PORFIRIJE

GRAD BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: U 19 časova počinje svečana litija!

Vesti
Autor:
GRAD BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: U 19 časova počinje svečana litija!
Foto: Shutterstock

Današnjom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi koja je održana jutros u 9 sati i litijom centralnim gradskim ulicama koja će započeti u 19 časova, Grad Beograd će obeležiti svoju slavu Vaznesenje gospodnje - Spasovdan.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama večeras u 19 sati će početi litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, a u kojoj će učestvovati predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani.

Litija će biti formirana ispred Vaznesenjske crkve u Ulici admirala Geprata, odakle će se kolona kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Beograd
foto: Profimedia

Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice u čast obnove i napretka Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno Spasovdan jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs