IZGLASAN ZAKON

TESLIN ROĐENDAN ZVANIČNO POSTAO PRAZNIK U ONTARIJU!

U zakonu kojim je rođendan našeg naučnika postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla "srpsko-američki pronalazač i inženjer

Vesti
Autor:
Foto: Profimedia

Predstavnica kraljice Elizabete i zamenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario, Elizabet Doudsvel danas je potpisala Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu.

Najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj je član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan.

U zakonu se podseća da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na reci Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju imala pristup električnoj energiji.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na ovaj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru.

Generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku u ontarijskom Parlamentu Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i provincijskom Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja predloga Zakona.

Generalni konzulat Republike Srbije u Torontu je svojim aktivnostima pomogao u realizaciji projekta proglašenja Dana Nikole Tesle na nivou Ontarija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...