crveno slovo u kalendaru

DANAS SLAVIMO SVETOG ĆIRILA I METODIJA, DAN SLOVENSKE PISMENOSTI: Evo šta danas ne valja raditi!

U crkvenom kalendaru je obeležen kao crveno slovo

Vesti
10:08h Autor:
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku veru i pismenost među Slovenima. Ćirilo i Metodije su bili grčka braća iz Soluna, koji su svojim radom pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

Oni su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Posle njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti. Njihovi učenici Kliment i Naum su sastavili pismo Ćirilicu.

Sveti Ćirilo i Metodije
foto: Profimedia

Ova dva brata su rođena u Solunu (Ćirilo je rođen 827. ili 828, a Metodije 815. ili 820. godine). Pretpostavlja se da su bili grčke nacionalnosti, ali su, pošto je Solun bio okružen Slovenima, naučili su slovensko–makedonski dijalekt.

Ćirilo je ,prema knjizi ,,Život Ćirila”, bio najmlađi od sedam braće i njegovo kršteno ime je bilo Konstantin. Metodijevo kršteno ime je bilo Mihail, a ime Metodije je dobio kada se zamonašio na planini Uludag, u severozapadnoj Turskoj.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture. Kod Pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine. Kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

Običaji

Običaji nalažu da sve poslove po kući treba da ostavite za drugi dan, jer se na ovaj praznik ne pere, ne šije, niti se rade bilo kakvi teži poslovi..

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...