Svetinja

BLAGODATNI OGANJ SE POJAVIO U JERUSALIMU: Čudo se još jednom desilo pred Vaskrs

Simbolizuje nerukotvorenu svetlost Vaskrsenja Hristovog

Vesti
15:50h Autor:
Blagodatni oganj u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, Foto: Profimedia

Blagodatni oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh jerusalimski Teofil Treći razdelio ga je sveštenicima Grčke crkve i predstavnicima drugih konfesija.


Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svetlost Vaskrsenja Hristova, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom. Pojava Blagodatnog ognja uoči pravoslavnog praznika Vaskrs, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, sveštenstva i hiljada vernika, i dalje se smatra „čudom silaska Blagodatnog ognja“.

U skladu sa hiljadugodišnjom tradicijom, svetinju će dobiti predstavnici 11 zemalja. One su poslale avione u Izrael kojima će Blagodatni oganj stići u njihove zemlje – Kipar, Bugarsku, Belorusiju, Moldaviju, Ukrajinu, Rusiju, Rumuniju, Grčku, Gruziju, Poljsku i Kazahstan.

 

Predstavnici delegacije Fondacije Andreja Prvozvanog na čelu sa predsednikom saveta fonda Vladimirom Jakunjinom čekaće oganj na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu. Oni će doneti lampu sa Blagodatnim ognjem u Moskvu na večernju vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, koju će služiti patrijarh Kiril.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...