Od 17. marta

ODLUKA EU: Slobodno će moći da putuju oni koji su primili jednu od ove 4 vakcine

Ostali će moći da putuju uz negativan test ili karantin po prelasku granice

Vesti
Autor:
Ilustracija, Foto: Profimedia

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije trebalo bi da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za vakcine čiju je delotvornost ustanovila Evropska agancija za lekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

 

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža "Juronjuz", a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.


Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uverenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson.


Pasoš-potvrda će biti dostupna u digitalnom, elektronskom vidu i kao overeno uverenje na papiru.

 

Time da će građani unutar EU moći da putuju slobodno i uz testove ili karantin se izbegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uverenju o vakcinaciji, potvrdi Evropski parlament.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...