17. marta JE PREDSTAVLJEN PREDLOG PASOŠA

(ISPRAVKA) Stupanje na snagu "Covid pasoša” NIJE BILO najavljeno za 17. mart

Ovim putem želimo da demantujemo tekst koji smo preneli sa portala Beta, a koji je sadržao pogrešno predstavljene informacije

Vesti
13:08h Autor:
(ISPRAVKA) Stupanje na snagu "Covid pasoša” NIJE BILO najavljeno za 17. mart
Ilustracija, Foto: Profimedia

Pažnja! Navodimo da smo pogrešno preneli tekst sa agencije Beta da "Covid pasoši" u Evropskoj Uniji treba da "stupe na snagu” 17. marta. Ovog datuma zapravo je samo predstavljen predlog pasoša, za koji se ne očekuje da bi mogao biti u upotrebi pre leta.

Pored informacije da će se potvrda odnositi samo na vakcine koje su odobrene u EU, pozivajući se na Euronews, Beta navodi da će potvrda biti dostupna u elektronskom obliku, ali i kao overeno uverenje na papiru. Na kraju teksta nejasno se navodi da preostaje da odluku o pasošu potvrdi Evropski parlament.

U tekstu se, međutim, nigde ne navodi da će oni početi važiti od 17. marta. Naime, navedeno je da će tog datuma biti predstavljen predlog certifikata.

U tekstu se, takođe, navodi da zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Portugala, podržavaju takav sistem, ali da neke, poput Nemačke, imaju rezerve prema tome hoće li certifikati funkcionisati.

Izostavljen je deo teksta koji se odnosi na predviđanja kada bi sistem “Covid pasoša” mogao profunkcionisati, te 17. mart označila kao datum kada će početi da važe u EU.

Dakle, Evropska komisija je 17. marta samo predstavila prijedlog "Zelene potvrde", koji tek treba da bude odobren od Evropskog parlamenta i država članica. Ni Evropska komisija, ni mediji koji su o ovome izveštavali van regiona, nigde nisu tvrdili da će od tog datuma "Covid pasoš" stupiti na snagu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs