Pripremao se tri godine

Smelo i ludo: Britanac prepešačio ceo tok Nila! (FOTO)

Još od detinjstva gajim strast prema Africi. Reka Nil me je oduvek privlačila. Pomislio sam koju bi to veliku ekspediciju mogao da smislim i došao na ideju da prepešačim Nil, kazao je Vud
Vesti 12.04.2014. - 12:33h Autor: Tanjug
Foto: AP

Bliski susret sa krokodilom, brutalni građanski rat i smrt saputnika nisu uspeli da odvrate 31-godišnjeg Britanca Levison Vuda da pokuša da prepešači ceo tok jedne od dve najdužih reka na svetu - Nila.

 

Putovanje dugo 6.840 kilometara duž moćne afričke reke provešće ovog bivšeg kapetana britanske vojske kroz sedam zemalja, od Ruande do Egipta.

 

Nakon četiri meseca pešačenja kroz Ruandu, Tanzaniju i Ugandu, Vud je stigao u Južni Sudan, zemlju sa malo infrastrukture koja je bila destabilizovana višemesečnim sukobima između protivnika i sledbenika vladinih snaga. Mladi avanturista kaže da mu je trebalo tri godine da se pripremi za putovanje.

 

"Još od detinjstva gajim strast prema Africi. Reka Nil me je oduvek privlačila. Pomislio sam koju bi to veliku ekspediciju mogao da smislim i došao na ideju da prepešačim Nil", kazao je Vud.

 

Iako se na proputovanju sreće sa mnogim opasnostima - ljudima i zverima, on podseća da nekadašnji istraživači nisu imali luksuz satelitskog telefona i Guglove mape.

 

"Imao sam nekoliko bliskih susreta sa bivolima, slonovima, i jedan vrlo, vrlo blizak sa krokodilom u blizini vodopada Kabarega", u nacionalnom parku u Ugandi, rekao je Vud koji u proseku prevali oko 32 kilometra dnevno.

 

Na putu je retko sam. Boston, njegov vodič iz Konga, već duže vreme pešači s njim. Kroz Južni Sudan prate ga i tri vojnika naoružana puškama AK-47, kao i jedan nosač na biciklu.

 

"Južni Sudan je pravi izazov. Kada sam krenuo na put 25. novembra, očigledno nisam slutio da će polovinom decembra izbiti građanski rat u toj zemlji", naveo je Vud kog, takođe, prati i TV ekipa koja snima dokumentarnu seriju o njegovom pohodu za britanski Čanel 4 i američki Animal Planet kanal.

 

Vud i njegova pratnja su čak bili nakratko uhapšeni dok su snimali u blizini jedinog mosta preko Nila u celom Južnom Sudanu.Trenutno se nalaze u Džubi, prestionici Južnog Sudana, a predstoji im prelazak preko južnosudanske države Džoglej, oblasti u kojoj su se nedavnih meseci vodile žestoke borbe.

 

"Pošto se tu nalazi linija fronta, moraću dobro da razmislim pre nego što donesem odluku da li da skrenem sa toka reke", objasnio je Britanac.

 

Premda se Južni Sudan čini najtežim delom puta, Vuda i njegovu ekipu je tragedija zadesila u Ugandi. Iskusni američki novinar Mat Pauer, koji je pešačio zajedno sa njima, umro je 10. marta od iznurenosti usled velikih vrućina.

 

"Pauzirali smo nedelju dana kako bismo razmislili o svemu i zapitali se da li zaista želimo da nastavimo", kazao je Vud.

 

Nakon što su razgovarali sa Pauerovom ženom i porodicom, nastavili su pustolovinu uz njihov blagoslov.

 

"To je nešto što vas upozori da to što radite nije nimalo lako. Ponekad ume da bude veoma teško i opasno, a sve što mogu da učinim je da budem što je bolje pripremljen i nadam se da se to neće dogoditi i meni", naveo je on.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...