OD SREDE OSETNO TOPLIJE

Vremenska prognoza za naredne dane: Nakon hladnog vikenda očekuje nas porast temperature!

za vikend hladno: Od utorka osetno toplije

Vesti
Autor:
Vremenska prognoza za naredne dane: Nakon hladnog vikenda očekuje nas porast temperature!
Foto: Shutterstock

U nastavku vikenda i u ponedeljak nas očekuju ledeni dani, uz maksimalnu temperaturu od -4 do 0°C. Inače, ledeni dan je termin u meteorologiji i klimatologiji koji definiše dan u kome je maksimalna temperatura ispod 0°C i taj termin ne treba mešati sa ekstremno niskim temperaturama ili nekakvim ledenim scenarijom.

Minimalna jutarnja temperatura do utorka biće i do -10°C, lokalno i niže, a na višim planinama i ispod -15°C. U nedelju se u većem delu Srbije očekuje i sneg, uz manje formiranje ili manje povećanje snežnog pokrivača. Ipak, obilne snežne padavine se ne očekuju i to zahvaljujući što je centar ciklona dovoljno udaljen od našeg područja, pa će obilni sneg zavejati delove Grčke, a naročito mnoge predele Turske, izuzev mediteransku obalu, gde će biti kišovito i toplije.

Već u utorak u Srbiji se tokom dana očekuje priliv nešto toplije vazdušne mase, tako da ćemo nakon jutarnjeg ''minusa'', tokom dana preći u ''plus''.

Od srede osetno toplije, pa će maksimalna temperatura u drugoj polovini sledeće sedmice biti i preko 10°C, a ponedge i do čak 15°C. U sredu i četvrtak biće suvo i uglavnom sunčano, a u petak i za vikend kišovito i vetrovito, ali i dalje relativno toplo za januar, uz umeren do jak jugoistočni vetar i ''toplu'' varijantu košave. Za ovakvo vreme biće odgovran snažan i prostran ciklon iznad severozapada Evrope, a ujedno i sekundarni ciklon iznad severnog Jadeana i Italije. Upravo će snažno južno strujanje usloviti priliv veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana, a veoma izražen gradijent pritiska usloviće vetrovito vreme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs