tuga

Preminula Biserka Cvejić u 98. godini: Odlazak operske dive na Božić!

Tužnu vest saopštio je preko društvenih mreža njen nekadašnji učenik Nikola Kitanovski

Vesti
Autor:
Preminula Biserka Cvejić u 98. godini: Odlazak operske dive na Božić!
Foto: PrintsceenJutjub/Dragan Rakonjac

Primadona Biserka Cvejić preminula je danas baš na Božić u 98. godini u Beogradu.

Biserka Cvejić jedna je od najznačajnijih operskih pevačica svih vremena kod nas. Rođena je 1923. godine u Dalmaciji, odakle se s porodicom preselila u Belgiju, a posle Drugog svetskog rata vratili su se u Jugoslaviju. Ostvarila je ukupno 77 mecosopranskih uloga u 1.800 predstava na scenama širom sveta. Sa pozornice se povukla 1978. godine i naredne dve decenije bila je profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Među njenim učenicima su, pored Nikole Kitanovskog, i Milena Kitić, bariton svetskog glasa Željko Lučić i mnogi drugi operski pevači.

Danas nas je napustila Grandissima Divinissima Biserka Cvejić. Veliki gubitak za celokupnu jugoslovensku i svetsku kulturu, i za mene lično. Nikada neće biti zaboravljena.

Posted by Katarina Jovanovic on Четвртак, 07. јануар 2021.

Veliki gubitak za celokupnu jugoslovensku i svetsku kulturu, i za mene lično. Nikada neće biti zaboravljena - ovim rečima se od velike umetnice preko Fejsbuka oprostila profesorka i čuveni sporan Katarina Jovanović.

Biserka Cvejić je za svoj rad osvojila brojna domaća priznanja i francusku Legiju časti 2001. godine. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs