Neverovatno

Šoljica iz dinastije Ming prodata za 36,05 miliona dolara!

Kupac je bivši taksista, koji je danas poznat kao jedan od najbogatijih Kineza
Vesti 08.04.2014. - 16:22h Autor: Tanjug
Foto: AP

Retka porcelanska šolja, nastala u periodu kineske dinastije Ming, prodata je danas na aukciji u Hong Kongu za rekordnih 36,05 miliona dolara.

 

Mala šolja od belog porcelana, sa crtežom petla i kokoške sa pilićima, zbog kog je nazvana "pileća šolja", potiče iz vremena vladavine cara Čengua (1465-1487). Njenom prodajom postavljen je novi rekord za predmet od kineskog porcelana.

 

Dosadašnji rekord držala je vaza iz perioda cara Ćien Lunga koja je 2010. odneta na aukciji za 32,58 miliona dolara. Predstavnik Sotbija za Aziju Nikolas Čou opisao je šoljicu kao "sveti gral" kineske umetnosti.

 

"Ne postiji legendarniji predmet u istoriji kineskog porcelana. Ovo je mitski predmet", naveo je on, prenosi AFP.

 

Kupac je bivši taksista, 50-godišnji Liu Jićian, danas uspešni finansijski mogul i jedan od najbogatijih Kineza, čija se imovina procenjuje na 1,6 milijardi dolara.

 

"Pileća šoljica" je samo jedna od svega dvadesetak sačuvanih u svetu. Nastala je u periodu Ming koji se "smatra vrhuncem rafiniranosti", istakao je Čou.

 

"Kada kupujete "pileću šolju" ne kupujete samo predmet, već i viševekovnu ljubav careva za ove predmete", objasnio je on.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...