COVID 19

U Rusiji počela masovna vakcinacija ljudi: Trudnice i stariji od 60. godina se ne vakcinišu!

Prednost imaju prosvetni radnici, zdravstveni radnici, radnici socijalne službe

Vesti 05.12.2020. - 15:24h Autor: Index, Sputnjik
Foto: Shutterstock

Moskva je počela s distribucijom vakcine Sputnjik V u 70 klinika, što je prvo masovno vakcinisanje protiv zaraze koronavirusom u Rusiji, saopštila je gradska radna grupa za borbu protiv koronavirusa. U toku je i masovna vakcinacija u ruskoj vojsci.

 

Radna grupa je rekla da će ruska vakcina najpre biti dostupna zdravstvenim radnicima, učiteljima i socijalnim radnicima, jer su pod najvećim rizikom zaraze.

 

Radite u obrazovnoj ustanovi i imate prioritet za besplatno covid-19 cjepivo”, pisalo je u sms poruci koju je u subotu ujutro primio jedan

Moskovljanin, učitelj iz osnovne škole.

 

Moskva je epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji. “Tokom poslednjih pet sati 5.000 ljudi se prijavilo za vakcinaciju – učitelji, lekari, socijalni radnici, oni koji danas najviše rizikuju svoje zdravlje i živote”, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj web stranici.

 

Starost onih koji se vakcinišu ne prelazi 60. godina. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopuštena vakcinacija.

 

Rusija je razvila dve vakcine protiv covida-19, Sputnjik V koji podržava Ruski državni investicijski fond i drugu koju je razvio Sibirski Institut Vektor, dok bi finalna testiranja za obe vakcine tek trebalo da se završe.

 

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija radila, redovno dajući zeleno svetlo svojim vakcinama i organizirajući masovne vakcinacije pre nego što bi bila okončana testiranja sigurnosti i efikasnotosti.

Sputnjik V se daje u dve doze, s tim da se druga doza daje 21 dan nakon prve.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...