Tužna vest

Preminuo Brana Šćepanović (83)

Bio je jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca

Vesti
Autor:
Preminuo Brana Šćepanović (83)
Foto: Youtube Printscreen / Balkan Chess

Jučeje u Domu za stare na Bežanijskoj kosi preminuo Brana Šćepanović (83), jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca - objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković.

Njegov roman "Usta puna zemlje" kod nas je odavno prevazišao tiraž od 100.000 primeraka, dok je na francuskom doživeo čak 23 izdanja.

Novela "Smrt gospodina Goluže" ušla je u više svetskih antologija, a 2008. godine u izdanju Nolita objavljena su i Izabrana dela Branimira Šćepanovića.

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu.

Nagrađen je Prvom nagradom za pripovetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario (Bitka za Sutjesku) na festivalima u Puli (1963. i 1973).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs