Praznik

Danas je Sveti Jovan Zlatousti: Obratite pažnju na ove običaje!

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle

Vesti
Autor:
Danas je Sveti Jovan Zlatousti: Obratite pažnju na ove običaje!
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen sećanju na Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora.

Sveti Jovan Zlatousti poznat je i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve. Bio omiljen među narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo. Jovan Zlatousti se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara prema crkvenom – julijanskom kalendaru.

Autor je knjige "O sveštenstvu", a zbog svojih retoričkih sposobnosti dobio je nadimak "Zlatousti".

Za života je navodno bio omiljen među narodom kome se rado obraćao i tumačio Sveto pismo.

Bio je takođe veliki borac protiv jeretika, a često je propovedao o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, a osuđujući bogate i one koji drže vlast. Šest godina upravljao je Crkvom mudro i revnosno i za to kratko vreme mnogo učinio.

Posle sukoba sa caricom Evdoksijom, prognan je u mesto Koman u Jermeniji gde je umro 407. godine. Njegove mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim, gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u današnji Istanbul.

Narodni običaji

Ovaj svetac se slavi kao krsna slava u našoj zemlji. On se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa bi trebalo danas da uzmete u ruke neku knjigu i pročitate bar nekoliko rečenica.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da na današnji dan žene ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer Jovan Zlatousti ne želi da one na njegov praznik rade.

Pored toga u nekim krajevima postoji verovanje da onaj ko na današnji dan prekine nit (žicu) prekinuo je i svoj život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs