Obeležava se od 1998. godine

Danas je Svetski dan ljubaznosti i dobrote: Ulepšajte nekome dan lepim gestom

Kada ste poslednji put nekome otvorili vrata, pustili nekoga ko je u žurbi da preko reda završi svoj posao ili ustali starijoj gospođi i trudnici u autobusu?

Vesti 13.11.2020. - 12:06h Autor: Yumama / niskevesti
Foto: Shutterstock

Uprkos neprilikama koje su nas zadesile ove godine, ne smemo da zaboravimo koliko su dobrota i ljubaznost bitni i neophodni, pogotovo kada su u pitanju naši najstariji (naše bake, deke ili roditelji).


Svetski dan ljubaznosti i dobrote se obeležava od 13. novembra 1998. godine, ali to nas ne sprečava da i svakog drugog dana nekome udelimo kompliment, pomognemo, zagrlimo, pružimo podršku i razumevanje, kažemo hvala i izvoli.

Obeležite i vi današnji dan tako što ćete nekome ulepšati dan. Ljubaznost je, nažalost, sve ređa, a dovoljna je da nam vrati osmeh na lice. Pritom je i besplatna!


Pokušajte da se setite kada ste poslednji put nekome otvorili vrata, pustili nekoga ko je u žurbi da preko reda završi svoj posao ili ustali starijoj gospođi i trudnici u autobusu... Takvo ponašanje je poželjno svaki dan, a posebno na Svetski dan ljubaznosti koji se obeležava 13. novembra.

 

Prema savremenoj psihologiji, ljubaznost prema drugima uvećava našu sreću. Nasmešite se i pomozite kolegama, podelite komplimente prijateljima, poklonite čokoladu, ponudite zagrljaj ili pošaljite poruku dragim ljudima koje dugo niste videli.

 

Svetski dan ljubaznosti posebno se obeležava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji i Saudijskoj Arabiji, a poslednjih nekoliko godina sve veću popularnost stiče i u Indiji, Italiji, Singapuru i Velikoj Britaniji.


Svetski dan ljubaznosti koji je ustanovljen na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju je 13. novembra 1998. godine, prilika je da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religionalnih granica i da shvatimo da smo deo globalnog društva, jer nismo ni bolji ni lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.

 

Neka i ovogodišnji Svetski dan ljubaznosti protekne u lepim delima koje ćemo nastaviti da praktikujemo i ostalim danima!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...