analizorao sprovoćenje mera

Profesor Petar Kočović objavio istraživanje o nošenju zaštitnih maski i dao prognozu: Evo kada će se završiti epidemija!

Profesor Petar Koćović koji već mesecima preko matematičkog modela prati razvoj korona virusa u Srbiji dao je svoju prognozu kraja globalne pandemije

Vesti
11:36h Autor:
Profesor Petar Kočović objavio istraživanje o nošenju zaštitnih maski i dao prognozu: Evo kada će se završiti epidemija!
Foto: PrintscreenJutjub/Prvatv

Profesor Petar Kočović objavio je istraživanje o tome gde se najviše nose maske koje je sproveo Fakultet za informacione tehnologije i inženjerstvo pri Univerzitetu "Union Nikola Tesla", a u sprovođenju istraživanja učestvovali su studenti mahom iz Beograda koji su istraživanje sproveli na početnom uzorku od 3.834 ispitanika.

Na kraju istaživanja biće između deset i dvanaest hiljada anketiranih.

Istraživanje su u najvećem broju sproveli studenti u Beogradu, a ima ih i iz drugih gradova. Gledali su da li građani nose maske u tržnim centrima gde je to obaveza, na pijacama gde je po pravilu gužva i gde je preporuka da se nose maske i na ulici gde nije obavezno nošenje maski.

Studenti su brojali prolaznike i zapisivali koliko ih nosi, a koliko ne nosi maske - kaže profesor.

Kočović ističe da je rezultat istraživanja pokazao da ljudi "još uvek ne procenjuju najbolje gde tačno treba da nose maske". Kaže da 45 odsto ispitanika ne nosi maske, a 57 nosi.

- Na ulici 28 odsto ispitanika nosi maske, a 72 odsto ne nose maske. Na pijaci je pola - pola. 49 odsto nosi maske, 51 odsto anketiranih ne nosi. A u trgovinskim centrima je 95 onih koji nose maske a svega pet odsto onih koji ih ne nose - podvlači Kočović, koji je objavio i dijagram koji predviđa kraj epidemije u Srbiji.

Epidemija u Srbiji će se završiti 15. marta 2021. godine, to je okvirni datum kada bi posle ovog velikog talasa korone trebalo da se završi epidemija u pojedinim zemljama, konkretno taj podatak je za Srbiju, ali ne i globalna pandemija - podvlači profesor, koji ne isključuje mogućnost da se u Srbiji epidemija završi i ranije.

Anđelka Prpić pozitivna na korona virus: Osećala sam simptome kao da sam prehlađena!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs