Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Ovo je spisak kazni za nepoštovanje epidemioloških mera

Evo ko će moći da vam napiše kaznu, za šta i u kojem iznosu

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Policija će ubuduće kažnjavati nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora.

 

To znači da će moći da sankcionišu svako nepridržavanje protivepidemioloških mera od nepoštovanja fizičke distance preko nenošenja zaštitne opreme do neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima...

 

Ovo je, kako prenose mediji, možda i najvažnija izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja kao prvi zdatak nove Vlade čim se formira.

 

Na taj način konačno će se obezbediti rigorozno sprovođenje odluka Kriznog štaba što je nakon poslednje sednice zahtevao i njegov član Srđa Janković.

Dakle, čim se usvoje u skupštini izmene zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta.

 

Dve opcije - upola manje ili sud

 

To znači, da će onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imati mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje (2.500 dinara) dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku.

 

Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog za izvršenje.

 

Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera:

 

  • 50.000-150.000 dinara za fizičko lice
  • 50.000 – 500.000 dinara za pravno lice
  • 50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu
  • 50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike
  • 5.000 dinara je kazna za nenošenje maske odnosno 2.500 dinara u roku od osam dana
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs