rekordna niska temperatura

Ledeni minus 69,6 stepeni: Posle 28 godina otkrivena najniža temperatura Severne polulopte!

Rekord za najnižu ikada izmerenu temperaturu na severnoj hemisferi ispravljen je nakon što su stručnjaci Svetske meteorološke organizacije utvrdili da očitavanja automatske vremenske stanice na Grenlandu pre skoro 30 godina nisu bila zavedena

Vesti
Autor:
Ledeni minus 69,6 stepeni: Posle 28 godina otkrivena najniža temperatura Severne polulopte!
Foto: Shutterstock

Pretraživajući arhive SMO o temperaturnim ekstremima sa severne polulopte, istraživači su utvrdili da se u njima ne nalazi očitavanje iz stanice „Klink“ na Grenlandu od 22. decembra 1991. godine, kada je izmereno minus 69,6 stepeni Celzijusa.

To je skoro dva stepena manje nego što iznosi dosadašnji rekord od 67,8 stepeni izmeren u Verhojansku u Rusiji februara 1892. godine i Ojmekonu u januaru 1933. godine.

Sva tri očitavanja su izuzetna za severnu hemisferu, ali su mačji kašalj u poređenju sa najnižom temperaturom ikada zabeležnom na Zemlji - minus 89,2 stepena Celzijusa izmerenoj 21. jula 1983. godine u stanici Vostok na Južnom polu.

Ekstremne vremenske prilike u polarnim regionima su od posebnoj značaja za klimatologe jer pomoću njih mogu da stvore meteorološke modele iz prošlosti kojima mogu bolje da predvide šta nas čeka.

Ove nedelje, led u moru arktičkog regiona smanjio se skoro najniži nivo u poslednjih 40 godina.

Temperature na Severnom polu izuzetno su visoke ovog leta, a toplotni talas u Sibiru uzrokovao je topljenje velikih predela permafrosta – večitog leda.

Visoke temperature dovele su i do ogromnih požara u krugu Arktika, koji su oslobodili rekordnu količinu ugljen-dioksida u atmosferu

Stanica u ruskom Verhojansku zabeležila je temperaturu od 38 stepeni Celzijusa 20. juna, što je mogući kandidat za najvišu temperaturu izmerenu na Arktiku.

Danas nam stiže jesen: Lepo vreme do Miholjdana!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs