Svetac

Slavimo svete pravednike Joakima i Anu: Danas suzbijte gordost, podstaknite dobrotu i ljubav!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave roditelje Bogorodice, svete pravednike Joakima i Anu

Vesti
Autor:
Foto: Wikipedia

Svedočanstva o njima crpimo iz apokrifnog spisa iz 2. veka poznatog kao Jakovljevo protojevanđelje, najpopularnijeg apokrifa u ranoj Crkvi. Prema predanju, sveti Joakim je bio potomak cara Davida, a Ana prvosveštenika Arona. Bila najmlađa ćerka i, kada je odrasla, udala se za Joakima u Nazaretu. Živeli su pobožno i često su odlazili u jerusalimski hram na molitvu.

 

Svu zaradu delili su na tri dela, jedan koji su zadržavali za sebe, jedan koji su davali siromasima i jedan koji su odvajali za hram.

 

U braku su bili pedeset godina.

 

Po tadašnjem shvatanju i verovanju, oni koji nisu imali decu bili su veliki grešnici, pa im je Bog zbog toga uskratio decu.

Tako i drugi koji su imali decu, smatrali su Joakima i Anu nedostojnima. Ipak, oni nisu gubili nadu i veru u Boga. Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti i da im podari jedno dete za utehu u starosti. Posle određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija.

 

Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, tj. bogopraroditelji.

 

Joakim je živeo 80, a Ana 79 godina.

 

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, Sveti pravednici Joakim i Ana se slave 22. septembra.

 

Običaji vezani za ovaj dan

 

Predanja kažu da na ovaj dan treba darivati siromahe. Ali treba biti obazriv i nedozvoliti gordosti da prodre u srce prilikom darivanja. U mislima treba da bude kako su siromasi jednaki svima ostalima, a prilog dajemo Hristu.

Isto tako se veruje da voljenim osobama danas treba podariti poklon zamotan u crveni papir.

Takođe, ovaj dan je određen za porodicu i porodične vrednosti te, ko je u prilici, treba da ga provede sa svojim bližnjima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...