Originalno

Tajland: Turistima koji zagađuju okolinu smeće stiže na kućnu adresu

Osim đubreta koje su sami za sobom ostavili, dobiće i prijavu i kaznu u iznosu do 16.000 dolara

Vesti
13:13h Autor:
Tajland: Turistima koji zagađuju okolinu smeće stiže na kućnu adresu
Nacionalni park Kao Jai uveo nove mere protiv zagađivanja okoline, Foto: Shutterstock

Nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u Nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar za zaštitnu životne sredine Varavut Silpa-arha smislio je rešenje - naredio je da se smeće upakuje u kutije i pošalje "vlasnicima" poštom!

Nacionalni park Kao Jai otvoren je 1962. godine i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Zbog svojih vodopada i impresivnog biljnog i životinjskog sveta koji dominiraju na više od 2.000 kvadratnih kilometara, Kao Jai se smatra jednim od najlepših parkova u toj državi.

"Pokupili smo vaše smeće i spakovali u kartonsku kutiju i šaljemo vam ga kući. Ovo bi trebalo da vas nauči da više nikada nigde ne bacate smeće", stoji u poruci priloženoj u paketu.

Adrese lako saznaju

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi Nacionalnog parka, pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad. Ali, uz kutiju smeća, nesavesni turisti dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima.

Zagađivanje okoline smećem kažnjivo je zatvorom do 5 godina ili novčanom kaznom do 500.000 bahta (oko 16.000 dolara) prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

"Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da svare plastični otpad koji ljudi za sobom ostave", objašnjava Narin Pinsakul iz Nacionalonog parka Kao Jai.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs