Istraživanja na zaraženima su u toku

Pronađen krivac za teške simptome korona virusa: Lekovi već postoje!

Bradikinin inače pomažže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi korona virus čini se gura proizvodnju bradikinina "u petu brzinu"

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Nauka je, čini se, pronašla krivca za najtežže simptome COVID-19 bolesti, a reč je o ljudskom petidu bradikininu, koji je možda odgovoran za razne i ponekad smrtonosne simptome koji su viđeni kod pacijenata zaražženih novim korona virusom.

 

Lekovi za kontrolu bradikinina već postoje, a trenutno se sprovode testiranja na pacijentima obolelima od COVID-19 u svrhu potencijalne terapije protiv te bolesti, piše magazin New Scientist.

 

Bradikinin inače pomažže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi korona virus čini se gura proizvodnju bradikinina "u petu brzinu".

 

To možže dovesti to svojevrsne "oluje bradikinina" u ljudskom telu, koja pak rezultira nizom simptoma koji su učestali kod bolesti COVID-19.

 

Renuka Roš s Univerziteta Mičigen kažže da bi takva oluja u ljudskom telu mogla da objasni zašto je toliko aspekata COVID-19 razdvojeno, kao na primer bolovi u mišićima, blažži oblik bolesti kod žžena nego kod muškaraca te sklonost Afroamerikanaca da razviju komplikacije zbog zaraze novim korona virusom.

Tim američkih naučnika je još u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti uzete iz devet pacijenata u Kini i uporedili nalaze sa uzorcima grupe ljudi koji nisu imali COVID-19.

 

U skladu sa tim, kod COVID-19 pacijenata su pronašli dokaze prekomerne ekspresije gena odgovornih za proizvodnju bradikinina, a kod grupe koja nije bila zaražžena snižženu ekspresiju gena koji proizvode enzime koji držže bradikinin pod kontrolom.

 

Bradikinin širi krvne sudove i čini ih više propusnim, visoka količina bradikinina možže dovesti do curenja iz krvnih sudova, pogotovo u područjima tela koja su bogata krvnim sudovima, kao što su pluća.

Isto tako, bradikinin možže razgraditi prepreku između krvi i mozga, što sugerirše moguć uzrok zbunjujućih neuroloških simptoma COVID-19 bolesti.

 

Kanadski stručnjak Džo Peninger smatra da hipoteza s bradikininom ima smisla jer novi korona virus napada ACE-2 receptore u ćelijama, a oni su zadužženi i za obuzdavanje nivoa bradikinina.

 

S obzirom na to da virus umanjuje sposobnost tih receptora, nivo bradikinina u ljudskom telu možže izmaći kontroli, kažže Penninger, prenela je zagrebačka N1 tv.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...