Još ima vremena

4 destinacije u koje možete na more u septembru: Jedna ne traži nikakve uslove za ulazak u zemlju

Što se omiljene destinacije Grčke tiče, stvar je jasna - do 15. septembra ulazak sigurno neće biti moguć

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Septembar je nekima omiljeni mesec za odmor, a ukoliko niste uspeli da se organizujete tokom letnjih meseci, iz svima već dobro poznatih korona razloga, svakako možete da uživate u moru i van regularne sezone.

Ovo leto je bilo nešto drugačije od prethodnih godina, a ukoliko godišnji odmor planirate da iskoristite sledećeg meseca u inostranstvu, pogledajte gde sve možete da putujete, kao i kakvi vas uslovi na granicama čekaju.

Što se omiljene destinacije Grčke tiče, stvar je jasna: Do 15. septembra ulazak sigurno neće biti moguć, a nakon tog datuma se čeka novo revidiranje odluke, te se oni najuporniji ipak nadaju da će tamo moći barem od sredine septembra.

Crna Gora

 

Druga omiljena destinacija naših državljana jeste Crna Gora. Jadransko more je toplo u septembru, za neki stepen je hladnije u odnosu na jul i avgust. Kako nema gužvi, plaže su čistije, kao i samo more. Što se trenutnih uslova tiče, granice su za Srbe otvorene, a za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan PCR ili pozitivan ELISA IgG test. Ovih dana rapravlja se o ukidanju potrebe za ovim testovima za naše građane, ali zvanična odluka još nije doneta, tako da bez testa ne krećite put mora.

foto: Profimedia

Hrvatska

 

Voda je, van sezone, nešto hladnija u Istri nego u Dalmaciji i Dubrovniku. Ostrvo Hvar je idealno za letovanje u septembru jer je najosunčanije ostrvo Jadranskog mora. Pored Dubrovnika, Hvar je dosta skup za letovanje, a cene se "smiruju" u septembru. Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i on bude negativan.

foto: Shutterstock

Turska

 

Građani Srbije mogu bezuslovno da letuju u Turskoj, budući da za ulazak u ovu zemlju nije potreban test, a granice su uveliko otvorene. Letovališta Turske su pun pogodak za one koji planiraju kupanje i sunčanje ne samo u prvoj, već i u drugoj polovini septembra. Temperature početkom septembra se kreću oko 30°C, ali se dešava da bude još toplije. Postoje mere u smislu da se kontroliše temperatura po hotelima, postoje termalne kamere, svakog dana se dezinfikuju sobe i ceo hotel. Higijena je na maksimumu.

foto: Thinkstock

Egipat

 

Hurgada, Šarm el Šeik, Taba, nude predivno Crveno more, peskovite plaže i odmor iz snova. Ukoliko želite aktivan odmor, tu su izleti – ronjenje u čarobnom morskom svetu, vožnja kroz pustinju, ili obilazak beduinskog sela i mnogi drugi. Iako je ova zemlja i ranijih godina bila popularno turističko odredište, ove sezone tražnja je velika s obzirom na to da je jedna od retkih gde su granice za turiste otvorene. Za ulazak u Egipat, međutim, od 1. septembra potreban je PCR test, a do sada nije bilo nikakvih uslova.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...