Beograd dobija prvo groblje kućnih ljubimaca

Trebalo bi da bude gotovo u maju ili junu sledeće godine

Vesti 21.08.2020. - 14:15h Autor: Beoinfo
Foto: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je u „Veterini Beograd” prikazu projekta groblja kućnih ljubimaca koje će se nalaziti u Bloku 51 na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose. Ovom događaju prisustvovali su i direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković, kao i direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić.

 

Vesić je izrazio uverenje da će ovo biti jedan od projekata koji će ostati upamćen u gradu.

 

– Možda on to neće biti po vrednosti ili impozantnosti, jer grad ima mnogo većih projekata, ali će sigurno biti jedan od najvažnijih po korisnosti građanima. Beograd će, konačno, prvi put u svojoj istoriji dobiti groblje kućnih ljubimaca. Svi naši sugrađani i sugrađanke koji imaju kućne ljubimce ili koji su ih imali, znaju koliko im znače kućni ljubimci i u kakvim su problemima bili kada im ljubimac ugine, jer nisu imali gde da ih sahrane. To je ozbiljan komunalni problem u Beogradu koji postoji decenijama, a kako vreme prolazi, imamo sve više kućnih ljubimaca i potreba da se uredi prostor za njihovo sahranjivanje je bila sve veća – rekao je Vesić, zahvalivši Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je nosilac ovog projekta, kao i „Veterini Beograd”, učesniku u projektu.

 

On je najavio da će do kraja ove nedelje biti raspisan tender za izgradnju groblja kućnih ljubimaca.

 

– Beograd je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra za izgradnju kompleksa koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum, različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca i to će, kako i dolikuje, biti pravo mesto za sahranjivanje kućnih ljubimaca. Siguran sam da će to doprineti i poboljšanju zoohigijene u gradu i afirmaciji odgovornog vlasništva, jer uprkos tome što velika većina ima odgovoran odnos, jedan manji deo vlasnika nije dovoljno odgovoran i predstavlja generator problema u vezi sa kućnim ljubimcima. Ako je neko uzeo kućnog ljubimca, on prema njemu mora da se odgovorno ponaša – naglasio je Vesić.

On je istakao da će kompletna procedura trajati dva do tri meseca, možda i kraće, a šest meseci biće vreme za izradu čitavog projekta.

 

– To praktično znači da ćemo u maju ili junu sledeće godine imati groblje kućnih ljubimaca, tako da će Beograd konačno dobiti ono što imaju mnogi drugi veliki gradovi: dostojno mesto za sahranu kućnih ljubimaca, jer su oni živa bića i prema njima tako i treba da se odnosimo. Ovo je civilizacijski napredak i iskorak za glavni grad – naglasio je Vesić.

 

Direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić je istakao da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca i da ih sahrane onako kako to dolikuje.

 

Groblje kućnih ljubimaca u Bloku 51 će u prvo vreme imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto kućnog ljubimca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...