Stari problem

Nedostatak stručnog kadra: Nemačka traži 50 hiljada negovatelja

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu najjače evropske privrede je i pre pandemije korona virusa bio veliki problem za nemačkog ministra zdravstva

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Nemačkoj nedostaje 50.000 negovatelja, a ovim tempom bi do 2030. moglo da ih nedostaje i 300.000. Ministar zdravstva Jens Span taj problem želi rešiti radnom snagom iz inostranstva. Ali u doba korone to nije baš lako, piše Dočje Vele.

 

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu je i pre korone bio veliki problem za nemačkog ministra zdravstva. Do 2030. ta brojka će se popeti na oko 300.000, procenjuje Nemački savet za negu.


To nije novi problem – još od 2013. je u toku program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom “Triple Win” vrbuju se negovatelji u inostranstvu.


Sredinom 2019. ministar Span je hteo da unese još malo svežine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno pre toga je osnovao Nemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i nege (DeFa).


Agencija bi pre svega trebalo da brine o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali na upit Dojče Vele iz Ministarstva zdravstva je stigao pismeni odgovor da je zbog trenutnih mera zbog pandemije dovođenje radne snage “obustavljeno na neodređeno vreme”. A u DeFa već ima 1.300 sporazuma s negovateljima iz Meksika i s Filipina.


Ipak, brojke ne govore baš o uspesima dosadašnjih mera. Od 2013. je u Nemačku stiglo oko 4.000 negovatelja i u taj broj nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, s obzirom na to da su zbog korone “otkazani i za leto planirani razgovori s negovateljima u partnerskim zemljama”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...