Situacija kritična

Korona virus udvostručio zagađenje plastičnim otpadom

Šta će se desiti do 2040. godine ako nešto ne preduzmemo?

Vesti
14:36h Autor:
Foto: Shutterstock

Količina plastičnog otpada koja završi u okeanima i ubija život u moru mogla bi da se utrostruči u sledećih 20 godina, ukoliko se ne smanji proizvodnja plastike, navodi se u istraživanju.


Potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu povećala se za vreme pandemije korona virusa pa maske za lice i rukavice od lateksa svakodnevno plutaju azijskim plažama, objavila je nevladina organizacija International Solid Waste Association.

 

Deponije širom sveta pune su plastičnih ambalaža za hranu i ambalaža za dostavu.


Istraživanje koje su sproveli naučnici i stručnjaci, a naručio The Pew Charitable Trusts i Systemiq, ponudilo je rešenja koje bi moglo da smanji količinu plastike koja završi u okeanima za više od 80 odsto.


U slučaju da se ne preduzme ništa, količina plastike koja svake godine završi u morima će da poraste sa 11 na 29 miliona tona, ostavljajući kumulativnih 600 miliona tona koje će okeani progutati do 2040. godine. To je jednako težini tri miliona plavih kitova, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Science.


„Zagađenje plastikom utiče na sve, to nije tuđ problem, niti problem jedne zemlje, to je problem svih nas”, rekla je jedna od autorki istraživanja iz kompanije Pew i dodala da će se stvari pogoršati ako se ništa ne učini.


Strategija za smanjenje plastike izložena u ovom istraživanju uključuje preusmeravanje stotina milijardi dolara iz ulaganja u proizvodnju plastike u neke druge alternativne materijale, postrojenja za recikliranje i razvoj upravljanja otpadom u zemljama u razvoju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...