Pooštravaju mere

Za Srbe je sa letovanjem u Grčkoj ove godine gotovo: Granice se neće otvoriti ni u septembru?

Od sinoć je državljanima Srbija zabranjen ulazak i u Španiju

Vesti
13:35h Autor:
Za Srbe je sa letovanjem u Grčkoj ove godine gotovo: Granice se neće otvoriti ni u septembru?
Foto: Shutterstock

Srbija je, sa čak 78 slučajeva, prva po broju turista zaraženih korona virusom koji su ušli u Grčku od 15. juna do 6. jula, kada je ta zemlja i zvanično stavila rampu za naše turiste.

Uzevši ovo u obzir, ali i pogoršanje epidemiološke situacije kako u Srbiji, tako i u Grčkoj, skoro je izvesno da grčke granice za naše turiste neće biti otvorene ni u avgustu, a kako kažu turistički radnici, masovnijeg odlaska na more svakako neće biti ni u septembru.

Ne možemo ni u Španiju

l Državljanima Srbije od ponoći je zabranjen i ulazak u Španiju, rekla je naša ambasadorka Katarina Lalić:

"Ta odluka će važiti do kraja jula, kada se očekuje ponovno razmatranje EU o listi država čiji državljani mogu da putuju u države članica. Ako se Srbija ponovo bude našla na toj listi, može se očekivati da će biti i pozitivna odluka Španije o ulasku naših državljana."

Grčka je za naše turiste zatvorila granice od 6. jula, a ta odluka je produžena 15. jula. Sledeći presek stanja najavljen je za 1. avgust, ali ni Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, ne veruje da će odluka biti promenjena tokom avgusta.

"Za sada su male šanse. Sve zavisi od epidemiološke situacije. Kada se popravi situacija, onda će se i njihova odluka promeniti", kaže Dačić za Kurir.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da ni on ne veruje da će letovanje u Grčkoj, omiljenoj destinaciji naših turista, uopšte biti moguće i narednog meseca.

"Za sada u Srbiji nema značajnog poboljšanja epidemiološke situacije, a i Grčka beleži rast broja zaraženih, tako da je, osim ako ne dođe do nekog neočekivanog preokreta, malo verovatno da granice za naše turiste budu otvorene u avgustu. Grci još više pooštravaju mere i ne verujem da će, čak i ako nas u nekom trenutku puste, dozvoliti ulazak bez negativnog PCR testa do kraja sezone", objašnjava Seničić i dodaje da su mnogi naši turisti već odustali od Grčke i preusmerili se na Egipat i Tursku, koji, prema njegovim rečima, najverovatnije neće menjati odnos prema nama, odnosno za ulazak u te zemlje neće biti potreban PCR test i karantin.

U Grčkoj je, prema zvaničnim podacima, od početka epidemije registrovano 4.007 slučajeva, a samo za tri nedelje jula registrovana su 624 nova slučaja, od kojih su polovina stranci.

I Darko Asanović, vlasnik jedne od domaćih turističkih agencija, kaže za Kurir da je moguće da granice ne budu otvorene čak ni u septembru:

"Ako se i otvore u septembru, svakako neće biti masovnog organizovanog odlaska. Agencijama se ne isplati da rade samo mesec dana, a sem toga, vlasnici mnogih vila u Grčkoj su već odustali od ove sezone i nisu ni otvarali objekte, niti će. Takođe, neće biti računice ni da se organizuju čarter letovi, pa se može zaključiti da, ako i nekad u toku sezone otvore granice, to će mahom biti individualni odlasci sopstvenim prevozom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs